Obce ze severu Jindřichohradecka motivují obyvatele k třídění odpadu

15. červenec 2017

Méně odpadu a s tím spojené nižší náklady na jeho likvidaci - takový je plán některých obcí na Jindřichohradecku. Minimálně šest obcí a měst na severu regionu se už spojilo, aby společného cíle dosáhly. Další se k nim postupně přidávají.

Jedním z tahounů projektu je Jarošov nad Nežárkou, kde začali nový systém třídění odpadu uplatňovat na začátku roku. Lidé můžou plasty nebo papír dál dávat do známých barevných kontejnerů, ale také si můžou na obci vyzvednout speciální pytle, které jednou za čtrnáct dnů dají s tříděným odpadem před svůj dům a obec je odveze.

Zároveň pracovníci obce zaevidují, kdo kolik odpadu vytřídil a jak pečlivě. Na začátku roku sbírali v Jarošově kolem 200 pytlů, po půl roce je jich už přes 300.

Lepší třídění odpadu se ukazuje i na číslech za první pololetí. „Minulý rok jsme v plastu vytřídili dvě a půl tuny, letos 7,1 tuny. V papíru jsme vytřídili 5,56 tun v roce 2016 a v roce 2017 to bylo skoro osm tun,“ spočítal starosta Jarošova nad Nežárkou Bohumil Rod. Rodiny, které se do systému zapojí, si můžou na internetu zkontrolovat, kolik odpadu odevzdaly.

„Chceme těm, kteří budou třídit, dávat určité bonusy. Mohli by platit méně, pokud budou více třídit a méně dávat ten zbytkový odpad. Dostanou slevu na poplatku,“ dodal Petr Nekut, starosta Kardašovy Řečice, kde se chystají zavést stejný systém třídění odpadu.

A půjdou ještě dál, lidi chtějí motivovat, aby odpadu vytvářeli co nejméně. „Třeba máme velmi kvalitní vodu ve vodovodu, tak proč kupovat balenou. Proč brát zbytečné množství letáků do schránek a tak dále,“ komentoval Petr Nekut.

Plast, papír nebo sklo, které lidé vytřídí, obec prodá. Další peníze za třídění získá od společnosti Ekokom. Díky tomu bude moci lidem zapojeným do systému nabídnout slevy na poplatku za svoz odpadu.

Navíc se obce ze severu Jindřichohradecka domlouvají, že budou společně hledat firmu, která likvidaci odpadu zajistí. „Sešli jsme se a projednáváme možnost výběrového řízení a hledáme nejvhodnější variantu. Samozřejmě je to komplikované tím, že obce mají jinak nastavené výpovědi smluv a také podle velikostí obcí má každý trochu jiné požadavky, ale věřím, že to zvládneme,“ doufá Bohumil Rod.

Obce se tak zároveň připravují na konec skládkování, který má nastat v roce 2024.

autor: hoch
Spustit audio