Nový majitel upraví zchátralé podzámčí v Protivíně. Má tu být ubytování pro turisty i restaurace

2. listopad 2021 15:44

Protivín na Písecku prodá hospodářské budovy u zámku jeho novému vlastníkovi. Zámek na začátku září koupil Malajský královský fond. Podmínkou vedení města je, aby areál podzámčí mohla po jeho opravě celoročně navštěvovat veřejnost.

„Tady prý byla tělocvična. Vidíte polorozpadlé budovy, chybějící omítka, vyhořelá část jídelny,“ ukazuje neutěšený stav podzámčí protivínského zámku starosta Jaromír Hlaváč. Podobně vypadají i dva největší objekty v areálu.

Město se prodejem budov zbaví obrovského břemene. Oprava by totiž podle starosty stála 200 milionů korun. „Samozřejmě není vůbec v našich možnostech s takovou částkou počítat. Záměr investora, který sem přichází, je pro nás takovou spásou,“ potvrzuje.

Zatímco teď využívá budovy padesát lidí, v budoucnu by měly sloužit všem. „Chceme být pro město a obyvatele Protivína přínosem s důrazem na rozvoj veřejného vybavení. Naše záměry se tedy pohybují v oblasti rozvoje turismu. Jedná se o ubytovací kapacity, restauraci a související společenský život,“ uvádí za budoucího vlastníka mluvčí společnosti IC Group Tereza Chvojková.

Pozitivně vnímá nové využití podzámčí například protivínská obyvatelka Petra Klárnerová. „Myslím si, že to je dobře, protože to tady chátrá zbytečně,“ říká.

Změnu vítá také Eva Krůčková, která bydlí nedaleko Protivína a do města často jezdí. „Je určitě dobře, že se otevře něco, co mohou lidi, kteří tady bydlí, navštívit a strávit tam nějak příjemně čas,“ myslí si.

Společnost Chateau Protivín se zavázala, že areál opraví do deseti let. V případě, že by svému závazku nedostála, musí městu zaplatit pokutu 10 milionů korun.

Spustit audio

Související