Českobudějovická nemocnice rozšířila pavilon CH. Chce mít všechna oddělení v jednom areálu

6. září 2024 08:05

V Českých Budějovicích už brzy nebudou pacienti tápat, jestli vyrazit do horního, nebo dolního areálu nemocnice. Pomůže je sjednotit pavilon CH, který je nově opravený a rozšířený. Firmy pracovaly na největší investici v dějinách nemocnice za provozu od roku 2019.

„Hlavním účelem rekonstrukce pavilonu CH je vybudování prostoru pro to, abychom mohli opustit dolní areál nemocnice. Ze dvou nemocnic děláme jednu. Bude zde ARO, neurochirurgie, traumatologie, ortopedie, oční oddělení, ORL, plastická chirurgie, radiologie, opravdu velký komplex zdravotnických provozů,“ říká generální ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek.

V opraveném pavilonu jsou moderní přístroje, ale zatím žádná lůžka. „V následujících zhruba šesti týdnech musíme přestěhovat oddělení, která sem patří. Jako první se bude přesouvat jednotka intenzivní péče úrazové chirurgie, bezprostředně poté právě ARO. Následovat budou operační sály chirurgie a kardiocentra. Je to opravdu dlouhý seznam,“ vysvětluje ředitel.

Modernizovaný pavilon CH nemocnice v Českých Budějovicích

Jednou z novinek je septický sál s mnoha obrazovkami. „Dosud měli lékaři většinou k dispozici jeden monitor. V současné době se valná většina operací provádí endoskopicky, laparoskopicky, roboticky a toto zařízení umožňuje sloučit vstupy ze všech endoskopů a kamer na sále, umístit je na kterýkoli monitor i zaznamenávat průběh operačních výkonů,“ popisuje Aleš Petřík, ředitel úseku chirurgických oborů.

Rozšíření a rekonstrukce pavilonu CH nemocnice v Českých Budějovicích celkem vyšla na více než dvě miliardy korun.

Spustit audio

Související