Příští Milostivé léto odpustí i dluhy u finančních úřadů a sociálky. Pomoc nabízí také Člověk v tísni

21. duben 2023

Z dvaceti korun dvacet tisíc. Tak může narůst dluh kvůli pokutám, penále, poplatkům, úrokům... Stává se to například u jízd na černo a často i dětem. Když dospějí a nastoupí do první práce, s překvapením zjistí, že jim exekučním příkazem odchází každý měsíc část platu. S tím by teď měl být konec.

„Podle novely zákona z července 2021 lze takové exekuce zastavit,“ říká dluhová poradkyně neziskové organizace Člověk v tísni Klára Davidová. Ze své praxe zná například případ chlapce, jehož dva dluhy za jízdné narostly a obě exekuce se podařilo zastavit.

Klára Davidová, dluhová poradkyně organizace Člověk v tísni

Jednu z nich potom uplatnil i v Milostivém létu, druhou nikoliv. Tato oddlužovací akce má totiž své podmínky. „Předchozí dvě kola Milostivého léta se týkala v podstatě jenom veřejnoprávních pohledávek,“ vysvětluje Klára Davidová, „a protože v jednom případě prodal dopravní podnik pohledávku společnosti na vymáhání dluhů, nedala se tato exekuce uplatnit.“

K Milostivému létu se podle ní mohly dobrovolně připojit i soukromé společnosti, to se ale stalo v menšině případů. Mezi veřejné instituce Milostivého léta zatím nepatřily ani správní orgány jako finanční úřady nebo Česká správa sociálního zabezpečení. Dluhy na daních nebo sociálním pojištění se tedy zatím uplatnit nedaly.

I to by teď mělo být jinak. „Třetí kolo Milostivého léta by se mělo týkat právě těchto správních exekucí. Podmínkou je i vyhlášená soudní exekuce,“ říká dluhová poradkyně z českobudějovické pobočky Člověka v tísni.

Původní dluh zaplatit musíš

Principem Milostivého léta je, že dlužníkovi jsou odpuštěny úroky a další sankce, náklady právního zastoupení a podobně. Původní dluh ale zaplatit musí. „Ano. Podmínkou je zaplacení jistiny,“ potvrzuje Klára Davidová. Pokud na ni dlužník nemá, je to problém.

S tím ale dokáže Člověk v tísni pomoci. „My vždycky zkoumáme, jestli ten člověk bude schopen dluh splatit. Jednomu z našich klientů například pomohla sbírka SOS Milostivé léto, která je určená právě na tyto základní dluhy. Původně přišel s úmyslem jít do oddlužení, ale nebylo pro něj vhodné. Zrovna běželo Milostivé léto a spoustu jeho exekucí se podařilo zastavit. Měl dluhy za asi půl milionu a v současné době je bezdlužný,“ vypráví příběh s dobrým koncem Klára Davidová.

Oddlužení vs. Milostivé léto

Oddlužení má na rozdíl od Milostivého léta jiné podmínky. „Jsou tam zákonné parametry, na které ne každý dosáhne. Musí mít jistý příjem, aby mu oddlužení bylo povoleno. Často lidé tak vysoké příjmy nemají,“ popisuje dluhová poradkyně.

Na institut oddlužení tedy nedosáhnou například lidé bez práce. „Dalším problémem bývá, že lidé pracují nelegálně. Je důležité mít práci legální,“ upozorňuje Klára Davidová.

Čtěte také

Další možností, která podle ní může pomoci, je zastavování bagatelních exekucí, to jest bagatelních dluhů nepřesahujících částku 1500 korun. „To bývají právě závazky vůči dopravním podnikům. Takové exekuce se zastavují snáz. Samozřejmě se souhlasem oprávněného,“ říká.

Jak se do začarovaného kruhu dluhů vůbec nedostat? „Nestrkat hlavu do písku. Komunikovat s věřiteli, snažit se najít řešení a určitě se za současnou situaci nestydět, řešit ji aktivně a včas,“ zdůrazňuje Klára Davidová z Člověka v tísni.

Rodinám, které těžko zvládají současný nárůst cen, doporučuje zvážit možnosti státní sociální podpory, jako je například příspěvek na bydlení. „Dluhoví poradci nebo poradci na helplince pomohou spočítat, jestli má domácnost na dávku nárok, pomohou s rodinným rozpočtem, posoudí příjmy a výdaje. Určitě se vždycky dá najít nějaké řešení,“ uzavírá.

Jak přežít dluhy, na jaké lichvářské společnosti si dát pozor a kde najít pomoc? Celý rozhovor s Klárou Davidovou si poslechněte online. Informace nabízí také webové stránky Člověka v tísni nebo jakprezitdluhy.cz. Telefonická helplinka Člověka v tísni má číslo 770 600 800.

Spustit audio

Související