Když se maličký prcek vrátí jako dvoumetrový habán, který pořád sportuje, je to prostě radost, říká zakladatel Meťáku

7. červen 2022

Sportuje celá rodina. A zasloužila se i o záchranu sportovní haly v areálu Meteor v Českých Budějovicích v městské části Rožnov. Florbalový trenér Ivan Janoušek kdysi vykoupil halu z exekuce a založil na takzvaném Meťáku stejnojmenný sportovní klub. Je v něm hospodářem, jeho žena předsedkyní, dcery Jana a Zdenka trénují děti a mládež, zeť se stará o marketing.

Ivanovi dorůstají pod rukama dospělí florbalisté, s děvčaty by rád postoupil do extraligy. Láska k pohybu a sport jako součást života jsou celé rodině hnacím motorem.

„Chtěl jsem tam ten sport zachovat,“ říká Ivan Janoušek, „takže jsme zároveň založili sportovní klub a věnujeme se jak všesportovní činnosti, tak hlavně potom florbalu. A zejména dětem.“

Dětem se od počátku věnuje také jeho dcera Jana, provdaná Pírková. „Pracuji s nimi od roku 2006, kdy jsme začali provozovat sportovní příměstské tábory. Tehdy to byla v krajském městě poměrně nová prázdninová aktivita. No, a ty příměstské tábory fungují dodnes, jsou všesportovně zaměřené. Letos budou čtyři turnusy,“ vypráví.

Ačkoli je SK Meťák zaměřený hlavně na florbal, k filosofii klubu patří všesportovní příprava. Právě ta podle Ivana Janouška zaručuje později lepší specializované výkony. Děti, které se odmalička všestranně rozvíjejí, jsou šikovnější.

Protiváha k životu s elektronikou

V klubu tedy začínají už s ročními dětmi. Ty cvičí s rodiči nebo prarodiči a jak říká jejich trenérka Jana Pírková, už roční děti vydrží dvacet minut cílené cvičební aktivity, ve zbytku hodiny se pak pohybují s doprovodem po jednotlivých stanovištích v tělocvičně a zkoušejí si hrou další aktivity.

Na cvičení rodičů s nejmenšími dětmi navazují dvouletí Mravenečci, kolem čtyř let věku postupují některé děti do florbalové přípravky. „Snažíme se jim florbal postupně nabízet, stále je ale u těchto dětí příprava hodně všesportovní,“ říkají oba trenéři.

SK Meťák disponuje vedle přípravky i florbalovými elévy, mladšími a staršími žáky a žákyněmi, dorostenci a dorostenkami, juniory a juniorkami, i ženami a mužským áčkem a béčkem. Na rozdíl od řady jiných klubů tu nejsou dětské a mládežnické kategorie přidruženou výrobou, ale opravdovou základnou.

Čtěte také

„My jsme začali od malých dětí, a jak nám ty děti rostou, tak jsme jim otevírali další a další kategorie, takže teď už máme odchovance na přelomu juniorky a dospělých. Od nové sezóny budeme mít i celou ženskou složku. Což je velký úspěch, protože děvčat je asi jen jedna desetina oproti chlapcům,“ pochvaluje si Ivan Janoušek.

Radostí je pro „rodinný podnik“ i to, že ačkoli se nyní starají o víc než 390 hráčů, zájemců stále přibývá. „Naším cílem je u sportu děti udržet,“ říkají Janouškovi, „snad ze všeho nejvíc nás těší, že ty děti sportu zůstávají věrné, že se k nám vracejí. Když se nostalgicky díváme na staré fotky z let 2006 až 2010 a tam jsou maličcí prckové, zatímco teď vedle nás v tělocvičně stojí třeba jako dvoumetroví mladí muži, tak to je prostě radost!“

Podle Ivana Janouška a Jany Pírkové má smysl udržet děti a mládež u sportu i v teenagerovském věku. Jak upozorňuje trenér, je potřeba děti v mladších letech neodradit drilem. U pubertální mládeže je zase zapotřebí vytvořit pohybovou protiváhu k elektronickému způsobu života a komunikace.

Zástupci rodiny Janouškových se shodují, že sport jim dal spoustu zážitků, vzpomínek, ale i schopnost řešit složité životní situace se sportovním nadhledem. Víc se o tom dozvíte v rozhovoru s Janou Pírkovou a Ivanem Janouškem, který si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související