Hokejový internacionál Jiří Novotný by si na letošním mistrovství světa přál finále Čechů se Švédy

10. květen 2024

Začíná mistrovství světa v hokeji. Po devíti letech se vrací do České republiky. Sportovní událost, která otevírá obrazovky, noviny i hospody, se pochopitelně odrazí i ve vysílání Českého rozhlasu. Hostem budějovické stanice byl internacionál Jiří Novotný, odchovanec Vajgaru Jindřichův Hradec, dnes sportovní manažer HC Motor České Budějovice. Sám má ze světových šampionátů dvě bronzové a jednu zlatou medaili. Ta pochází z posledního triumfu českých hokejistů v roce 2010.

Jak vidí Jiří Novotný letošní mistrovství? Koho tipuje na finalisty? „No, určitě nás! Nás bych tam opravdu rád viděl. A Švédy,“ odpovídá.

Se Švédy český národní tým v přípravném utkání prohrál. „Ano, projeli jsme to, ale je to pořád jen příprava. Trenéři měli, myslím, hodně zamotanou hlavu, hodně se zkoušela sestava, a to až do poslední chvíle. Nakonec vybrali, jak vybrali. Já nejsem Radim Rulík, trenér národního týmu, abych do toho mluvil. Oni vědí, co dělají,“ komentuje Jiří Novotný.

Během posledního přípravného turnaje si přesto, to ani nejde jinak, někdejší útočník nároďáku vlastní názor udělal. „Když jsem sledoval EuroHockey Tour, tak například Vrána odvedl to, co jsem od něho čekal. Cpal se tou svojí rychlostí k brance, má čuch na góly, ačkoli žádný nedal. My jsme neměli v přípravě problém se střílením gólů po celý rok, bylo to až teď v Brně,“ připomíná České hokejové hry. „Takže Jakub Vrána je jedním z hráčů, kteří by mi tam mohli chybět,“ dodává.

Čtěte také

„Ale zase,“ pokračuje jedním dechem, „já nejsem u národního mužstva. Ten štáb měl možnost sledovat kluky po celý rok a oni vědí, co se tam děje. My nevíme, jestli někdo nemá nějaké drobné zranění a jestli nechtějí riskovat, aby nedošlo k většímu a pak by nebylo místo pro jiného zdravého kluka. Trenéři určitě udělali vše nejlépe, jak mohli,“ zdůrazňuje zlatý medailista z roku 2010.

„Další věc je, že na střílení branek potřebujete hráče, kteří dokážou skočit do střely po hlavě. Takže tým máme určitě kvalitní, ukáže se to až na samotném mistrovství světa. Teď o tom můžeme jenom spekulovat,“ uzavírá Jiří Novotný.

Celý rozhovor s Jiřím Novotným o jeho zlatém mistrovství, o tom, jak se v kterých okamžicích hokejista cítí, i o nadějích, které si můžeme dělat pro letošní šampionát, si poslechněte online.

Spustit audio

Související