Pocta pro budějovickou legendu. Jedna z českých hokejových trofejí nese jméno Jaroslava Pouzara

13. červenec 2023 07:40

Legendární hokejový útočník Jaroslav Pouzar začínal v českobudějovickém Motoru a následně posbíral v bohaté kariéře spoustu medailí. Dvakrát vyhrál mistrovství světa, třikrát Stanley Cup. A teď se jedna z českých trofejí dokonce jmenuje po něm. Pohár Jaroslava Pouzara získává vítěz základní části extraligy.

„Já si myslím, že to je velké ocenění a každý si ho musí vážit. Já jsem třeba byl v Edmontonu, který se hodně rozrostl, a tam jsou nové ulice pojmenované Wayne Gretzky Highway a podobně. Je to takové uctění hokejistů, kteří něco dokázali,“ komentuje Jaroslav Pouzar.

Pohár pro vítěze základní části české hokejové extraligy nese jméno Jaroslava Pouzara od sezony 2022/2023. „Volal mi předseda asociace, že se rozhodli pojmenovat pohár po mně, protože jsem vlastně byl prvním prezidentem asociace, k tomu asi také ty moje úspěchy. Řekl jsem, že to samozřejmě mohou, že je to pocta,“ vzpomíná Jaroslav Pouzar.

„Pak tedy přišel takový zádrhel, že by se to třeba rok jmenovalo po mně a pak možná zase po někom jiném. Na to jsem ale řekl, že takhle se to nedělá, že to má být na desetiletí a kdyby se to mělo měnit, tak to tedy nechci. No, nakonec se dohodlo, že se pohár bude jmenovat po mně a nebude se to měnit,“ prozrazuje.

Po podoby trofeje Jaroslav Pouzar podle svých slov nemluvil, ale návrhy předem viděl. „Vybrali ten, co se mi líbil, takže jsem byl spokojený,“ dodává.

A všiml si, že někteří hráči jsou pověrčiví a nechtějí si na trofej sáhnout, dokud ji nevyhrají? „To je pověra, která se k nám přenesla z Kanady, kde tohle dodržují. Ale podle mě je to jen hloupá pověra,“ odpovídá.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související