Hádky hráčů s vedením klubu zkazily budějovickým hokejistům v roce 1988 skvěle rozjetou sezonu

12. březen 2023 10:22

V sezoně, která končila v roce 1988, vyhrál základní část nejvyšší hokejové soutěže Motor České Budějovice. Tým ve 34 zápasech, ve dvoubodovém systému za výhru, nasbíral 45 bodů, nastřílel 124 gólů. Jenže hokejová euforie vyprchala z hráčů i fanoušků hned během prvního kola play off.

Na lavičce tehdejšího Motoru stál trenér Karel Pražák. Zatímco fanoušci vnímají 25. výročí jako důvod k oslavě, podle Karla Pražáka není a nebylo co slavit ani v roce 1988. „Já musím říct, že pro mě ta sezona byla v závěru zklamáním, protože my jsme měli v té době velmi silné mužstvo,“ vysvětluje.

Osu týmu tvořili Lála, Caldr, Korbela, Suchánek a v brance Bříza. „Bohužel nám zapůsobily trochu vedlejší vlivy. Měli jsme tři hráče na olympiádě, kteří tam de facto neodehráli žádný zápas. Suchánek přijel asi o deset kilo těžší,“ vzpomíná Karel Pražák.

V roce 1988 se o první místo tehdejší českobudějovický Motor přetahoval s Košicemi. „Mužstvo se tady budovalo od 80. let, velmi posílilo, když se vrátil z vojny Bříza. Ale Budějovice jsou takové atypické, protože nemají za sebou silnou firmu. Došlo k rozkolu mezi vedením klubu a hráči, ti se domáhali nějaké prémie a vedení s nimi odmítalo jednat,“ líčí tehdejší trenér.

Čtěte také

A místo pohody ze základní části, kterou Motor vyhrál, si tým do play off přinesl hádky mezi vedením  a klíčovými hráči. Kladno toho v prvním kole dokonale využilo. Vyhrálo jeden zápas v Budějovicích, oba doma a České Budějovice v nadějně rozjeté sezoně neuspěly.

Jasným ofenzivním lídrem byl šikovný bruslař, excelentní střelec Jiří Lála, který v této sezoně nasbíral 28 asistencí, což bylo nejvíc ze všech hráčů v soutěži. „Ve dvojici s Caldrem si herně vyhovoval. Já je využíval k tomu, že jsem mezi ně vždycky zařazoval někoho z těch mladých hráčů, nejdřív to byl Ťoupal, pak Horák, nakonec Luboš Rob. Oni byli skutečně silní,“ dodává Karel Pražák.

Zatímco dnes vítěz základní části hokejové extraligy dostává pohár, tehdy hráči českobudějovického Motoru odešli z nadějně rozjeté sezony s prázdnou.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související