Fritovaná nutella a kukuřičný pes. Co jedí rockeři na turné, zjistila spisovatelka Petra Klabouchová díky své druhé profesi

5. květen 2023

Petra Klabouchová, rodačka z jihočeského Husince, už má v osobní bibliografii řádku knížek, často s vážnou či tragickou tématikou. Její nejnovější titul U severní zdi se vrací do 50. let minulého století k osudům politických vězenkyň a jejich dětí, často pochovaných právě u severní zdi ďáblického hřbitova. Předposlední kniha Prameny Vltavy získala cenu Šumava Litera, byla také nominována na nejlepší českou knihu roku 2022 a vysloužila si čestné uznání v soutěži detektivek.

Od těžkých témat odpočívá Petra Klabouchová u psaní veselých příběhů ze života rockových muzikantů. Dělá jim totiž manažerku. Do této role ji kdysi přivedla láska.

„Na začátku bylo klasické seznámení v devadesátých letech: Češka potká svého Itala na pláži a z toho Itala se vyklube muzikant. A jelikož já jsem, jak se říká, uměla psát, tak mě kluci využili k tomu, abych psala dopisy hudebním vydavatelům. A už jsem u toho zůstala,“ vypráví.

Jak říká, do manažerského byznysu spadla rovnýma nohama ze Šumavy. „Z toho pramení moje zápisky a humorné knížky, v nichž se z hodné, obyčejné holky z venkova, která je trochu stydlivá a čeká někde v koutku, najednou stane manažerka v rockovém světě třeba na druhé straně oceánu,“ dodává Petra Klabouchová.

Vaří, žehlí, rozmrazuje brokolici

Rockový svět ale podle ní není zdaleka tak tvrdý, jak by se z hudby a životních eskapád interpretů mohlo zdát. „Jsou to pořád malí kluci, i když jim jednou bude sedmdesát. A o tom to je. Jak jejich muzika, tak život s nimi. Pro mě je to ta zábavnější, barevnější stránka mé kariéry. Dělám to ráda a jak hudbu, tak tento způsob života jsem se naučila milovat,“ přiznává.

Víc než manažerka s velkým M se cítí jako „matka pluku“ – ta, která se vždycky musí postarat o to, aby se všichni ti malí velcí kluci, kteří vyjeli na turné, zase v pořádku vrátili. „To je můj největší manažerský úspěch, že se to zatím pokaždé povedlo,“ směje se.

Hodně prý záleží na tom, kam se jede. „Něco jiného je Japonsko, něco jiného Amerika. Každopádně, nepracuju pro tak slavné kapely, abychom si mohli dovolit tourbus, takže jezdíme klasickým karavanem, čtyři rockeři a já. Starám se, aby měli oblečení, takže vyprat, vyžehlit. Aby měli co jíst, takže uvařit. Zkontrolovat, aby měli pasy, jestli mají všichni řidičáky, jestli je benzín, zorganizovat cestu, sprchy... Zkrátka všechno,“ popisuje.

Čtěte také

Život na cestách už roky zažívá s kapelami Hollywood Vampires, S.E.X. Department a Rock n Roll Army. „To všechno jsou projekty mého partnera Marco Mendese,“ upřesňuje. Mezi rockovými muzikanty nasbírala řadu historek, které zpracovala do dvou titulů: Na plný koule – Historky z rockového podsvětí a Appetite for Destruction – První kuchařská rocková autobiografie.

Součástí druhé jmenované publikace jsou recepty typu koblihové hamburgery, kukuřičný pes nebo fritovaná nutella. „Recepty jsem posbírala po nejrůznějších rockových barech a festivalech, kde se fantazii meze nekladou. Třeba fritovaná nutella je italský recept. Je to zkrátka nutella obalená v těstíčku. Chutná dobře, ale pak je trochu těžce,“ líčí autorka.

Na turné je podle ní těžké donutit kamarády rockery jíst něco normálního. „Ale po měsíci hamburgerů už jim není úplně nejlépe, a tak když jde do tuhého, rozmrazím brokolici a dokonce se mi podaří ji do nich i dostat,“ směje se česká spisovatelka a rocková manažerka v jednom.

Celý rozhovor s Petrou Klabouchovou si poslechněte online. Dozvíte se víc o jejích oceňovaných knihách, které se vracejí k temným momentům české a jihočeské historie, ale třeba i to, proč ji nevzali do rozhlasu a jak se v její tvorbě objevila upíří série.

Spustit audio

Související