Nádherná doba plná svobody. Osobní román o dospívání v 90. letech napsal Radim Bártů

18. srpen 2022

Románovou prvotinu vydal bývalý rozhlasový moderátor, dnes televizní redaktor Radim Bártů. Jeho Poslední pomazlení je kniha o několika teenagerech, kteří připravují divadelní představení, shánějí do něj rakev, tu sice získají, ale zase o ni přijdou. V závěru dospějí k názoru, že jsou přece herci a tu rakev zahrají! Možná spolu s tím jistým způsobem dospějí. Román je napsán bohatým, obrazným jazykem, ale tak peprně, že není pro každého.

Pro koho tedy Poslední pomazlení je? Myslel Radim Bártů na nějaký typ čtenáře, anebo se spíš potřeboval sám z něčeho vyzpovídat? „Spíš to druhé, protože kdybych byl typ autora, který si najde cílovou skupinu a napíše to podle toho, asi nebudu prozaicky debutovat skoro ve 45 letech. Bylo to něco, co jsem si chtěl odfajfkovat, byl tam nějaký vnitřní přetlak,“ odpovídá.

Zárodky textu vznikly už v roce 2010. Radim Bártů nejprve napsal povídku, ale cítil, že téma potřebuje rozpracovat. „Hlavní hrdinové jsou sice adolescenti, ale neřekl bych, že je to knížka pro dospívající mládež. Už teď můžu říct, že si ji užili lidé, kteří pamatují tu dobu, tedy začátek devadesátek,“ dodává.

Čtěte také

Kniha se podle něj dotýká lidí, pro které byla doba 90. let důležitá, stejně jako pro něj. „Dneska se módně používá sousloví divoký devadesátky, popisuje se to jako nějaká doba temna ve vývoji této země, ale můj pohled je opačný. Podle mě to byla nádherná doba plná svobody a takového vzepětí, kdy v sobě tento národ hledal a našel, řekl bych, to lepší,“ komentuje.

Za stěžejní téma Posledního pomazlení Radim Bártů označuje období zlomu dvou naprosto odlišných epoch ve vývoji naší země této země a jeho zachycení očima adolescentů. „To je prostě ta autobiografie, to je něco, co mě definovalo, a myslím, že v tom nejsem sám, že je to generační záležitost,“ vysvětluje.

V době sametové revoluce bylo Radimovi Bártů třináct let. „Naprosto to otřáslo mým vnímáním reality, všechno se najednou otočilo. Ty samí lidé, kteří ještě před rokem ve škole něco říkali, najednou tvrdili něco úplně jiného. A tohle instantní přehodnocení hodnot, znejistění toho, co si máme myslet o světě, otřesení vztahu k autoritám, to všechno je v té knížce,“ doplňuje.

Celý rozhovor s Radimem Bártů nejenom o psaní, ale i rozhlasové a televizní práci a o komentování sportovních přenosů si poslechněte online.

Spustit audio

Související