Z NHL do krajského přeboru. Hokejista Martin Hanzal si závěr své sportovní kariéry užívá mezi přáteli

7. říjen 2022

Narodil se v Písku v roce 1987, hokejově vyrostl v Českých Budějovicích, působil v Mladé Boleslavi, ale i v Arizoně, Minnesotě nebo Dallasu. S jedenáctkou na zádech reprezentoval Česko na dvou mistrovstvích světa i na olympiádě. Hokejový útočník Martin Hanzal teď hraje krajský přebor za HC Samson v Českých Budějovicích. Vklouzl do něj rovnou z NHL – poté, co ho z poslední sezóny v zámoří vyřadilo zranění zad.

„Někdy v lednu 2020 mě kontaktoval Franta Mrázek, že by bylo fajn založit krajský klub, protože České Budějovice jsou dost velké na to, aby tady mohly hrát dva kluby. Mně se to zalíbilo, a tak jsme to přes léto začali dávat dohromady a v září jsme začali hrát,“ vypráví Martin Hanzal, který spoluzakládal HC Samson spolu s bratrem Jiřím a zmiňovaným hokejovým parťákem Františkem Mrázkem.

První klubová sezóna byla ovšem poznamenaná covidem. „Ten první rok byl specifickej. Začalo se hrát a pak se začalo všechno zavírat. Takže jsme odehráli jen asi čtyři, pět zápasů,“ vzpomíná na sezónu 2020/2021, která byla nakonec pro nižší soutěže úplně zrušena.

HC Samson do ní přitom nabral spoustu špičkových hráčů. „Oslovil jsem kamarády, ať už je to Radim Vrbata, Venca Nedorost, Rastislav Klesla. Vloni už s námi začali hrát i Jirka Novotný, Renda Vydarený, Vladimír Sičák. Těch hráčů je tam dost. Jsou sice už v trošku starším věku, ale o to přesně šlo – dát ty kluky dohromady s místními, se kterými jsme se znali, ale do té doby jsme si spolu nezahráli. To spojení se povedlo a parta je tam skvělá,“ těší Martina Hanzala, který kromě toho, že klub spoluzakládal a že nastupuje na led, přijal i roli manažera.

HC Samson České Budějovice má tedy k dispozici rozhodně zkušené hráče. Mnozí z nich mají za sebou kariéru v NHL, jsou to kamarádi z nároďáku. Silný tým loni coby vítěz Jihočeské krajské ligy bojoval o postup do vyšší soutěže, ale nevyšlo to.

Čtěte také

„Chtěli jsme kvalifikaci o druhou ligu zkusit, ale pak bohužel měli veteráni české hokejové reprezentace sraz v Izraeli a odvezli nám pět hráčů. A do toho přišla i nějaká zranění, můj bratr měl špatné koleno, Vláďa Sičák zlámaná žebra... A najednou nás na soupisce, kde jsme měli asi třicet hráčů, zbylo devět. Takže jsme ještě dva zápasy odehráli, ale pak nás nebylo ani tolik, abychom mohli nastoupit do utkání,“ vzpomíná Martin Hanzal.

Kromě této tragikomické situace oslabil tým i dočasný odchod Jiřího Novotného do Motoru České Budějovice. „Já to Jirkovi vůbec za zlé nemám, on se už na počátku rozhodoval, jestli bude hrát za Motor, nebo za Samson. Začal s námi, ale pak ho oslovili z Motoru, kde měli také velkou marodku. Jeho výpomoc se protáhla na půlku sezóny, během níž si zahrál krásné zápasy doma, před svými známými a dětmi. A byl to asi jediný český hráč, který v jednom roce získal bronz v extralize a zároveň titul z krajské ligy,“ směje se Martin Hanzal.

Letos by se mohl HC Samson pokusit o postup znovu. Klub ale nastoupil do sezóny s nohama pevně na zemi. „Nebo alespoň já ano. To, co se děje s energiemi, pro nás totiž znamená nejistotu, jestli zimní stadiony, kde se chladí 24 hodin denně, nebudou první, kdo opět zavře. Uvidíme, co bude po Novém roce,“ komentuje hráč a manažer v jedné osobě.

Celý rozhovor s Martinem Hanzalem o jeho kariéře, o přátelství v kabině i o tom, že hokeji se věnuje už i Martin Hanzal mladší, si poslechněte online.

Spustit audio

Související