Dal jsem si knedlíky a šel jsem hrát, to dnešní mladí hokejisté nemohou, říká Václav Nedorost

9. červenec 2022

V Českých Budějovicích se 16. března 1982 narodil hokejista Václav Nedorost. Ve městě pod Černou věží udělal také první výraznější sportovní krůčky. V roce 2000 byl draftovaný do NHL Coloradem Avalanche.

Ve slavné NHL nastřádal útočník 99 zápasů, v ruské KHL nastoupil ke 307 střetnutím, v české extralize odehrál 262 duelů. Na ledě se objevil v dresu Českých Budějovic, Colorada, Floridy, Liberce, ale také Novokuzněcku, Popradu, Donbasu Doněck nebo Bratislavy. Profesionální kariéru uzavřel doma v tehdy prvoligovém Motoru.

K hokeji Václava Nedorosta nasměroval otec, když ho společně s bratrem odvedl do přípravky. „Nebyl jsem nejlepší, ale byl jsem ve skupině těch šikovnějších. Měl jsem od Boha nějaký dar k tomu sportu a šlo mi to trošku snáz než ostatním. K tomu, abych byl nejlepší, jsem se ale musel dopracovat,“ říká.

Václav Nedorost ve studiu Českého rozhlasu při natáčení rozhovoru pro cyklus Jihočeši

Hned od začátku hrál v útoku. „Dali mě tam a tím, že mi všechny sportovní věci šly od ruky, tak se mi dařilo i střílet góly, takže jsem v útoku zůstal,“ vypráví.

V tom, jak sám trénoval před pětadvaceti lety a jak trénují dnešní mladí hokejisté, vidí velký rozdíl. „Teď je všechno profesionální už od útlého věku, kluci mají ohromné dávky tréninku, hlídají si stravu. My jsme to tenkrát neřešili, dal jsem si před zápasem knedlíky a šel jsem hrát. Dneska tohle moc nepřichází v úvahu, protože konkurence, rychlost a dynamika je tak veliká, že by to hráči jenom ublížilo,“ popisuje.

Za největší úspěch své kariéry považuje Václav Nedorost působení v NHL. „Dostal jsem se tam v osmnácti letech a hned v prvním zápase se mi podařilo v hrozně silném týmu Colorada probojovat do sestavy a vstřelit první gól. Pak už to nebylo tak slavné, ale cesta do NHL není úplně jednoduchá a nedostane se tam každý, takže toho si cením nejvíce,“ komentuje.

S hokejem pak procestoval celý svět, ale vždy se rád vracel do rodných Budějovic. „Když jsem byl mladší, tak jsem i hodně chvátal. Jak jsme dohráli, už jsem honil agenta, ať sežene letenky. Potom v Rusku už jsem byl s rodinou, když se nám narodily děti, nebylo už tak jednoduché se hned sbalit. Vždy jsem se ale rád vracel domů,“ potvrzuje.

Spustit audio

Související