Jeho předkové po generace udržovali provaznické řemeslo, on se stal učitelem. Doba se změnila, vysvětluje

7. říjen 2023

„Historicky je rod Jiskrů z Trhových Svinů,“ říká syn posledního kaplického provazníka Ferdinand Jiskra. „Ve Svinech měli děda, praděda a další předkové provaznickou výrobu. Můj otec vyrůstal v téhle provaznické rodině ještě s bratrem Honzou. A jelikož dva by se ve Svinech neuživili, tak jeden z těch kluků musel jít jinam.“

Otec Ferdinanda Jiskry tedy po druhé světové válce odešel do Kaplice, kde se dál věnoval provaznickému řemeslu. „On říkal, že Kaplici vybral z toho důvodu, že tady byly dobrý kšefty už za první republiky,“ vysvětluje potomek.

I když Ferdinand Jiskra jako malý kluk tatínkovi pomáhal v dílně, řemeslu se nakonec nevěnoval. „Už to nešlo, doba se změnila,“ dodává.

Vystudoval tedy pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích a odešel učit kousek za Kaplici, do Malont. Na tamní základní škole pak působil 34 let. „To byla dobrá štace, ne? Kantořina v jednom kuse,“ směje se.

Vedle učitelství se Ferdinand Jiskra ale také věnoval – a stále věnuje – sportu. Hrál za Kaplici fotbal a stolní tenis a rovněž byl na začátku století po dvě volební období kaplickým starostou.

Rozhovor s potomkem provaznického rodu, učitelem i sportovcem Ferdinandem Jiskrou si poslechněte v cyklu Jihočeši online.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související