Hospodský, sportovec a písmák, který si zamiloval místo, kam se přiženil. To je Jan Kolář z Mezné

6. květen 2023

„Vy, kteří knihu otevřete, stáváte se svědky vyprávění o neklidném životě staré dámy v letech, která však není sešlá časem a které věk nic neubral z mladického půvabu, šarmu a přitažlivosti.“ Těmito poetickými slovy začíná monografie Jana Koláře věnovaná dějinám stohlavé vesničky Mezná, vzdálené sedm kilometrů od Soběslavi.

Jan Kolář má nyní na starosti v Mezné obecní hospodu, ale léta působil také jako kronikář obce i místního SK Rapid Mezná 02. „Nebýt toho, že jsem dvanáct let psal mezenskou kroniku, tak bych se k napsání knihy nikdy nedostal,“ říká muž, kterého psaní baví už od základní školy.

Kniha Jana Koláře Mezná v zrcadle času

Jeho zájem a nadšení se zúročily na konci roku 2022, kdy vyšla 400stránková Mezná v zrcadle času. Publikace nese podtitul Procházka dějinami jedné malé obce na Soběslavsku a poutavým způsobem přibližuje, jak nejenom malé, osobní děje a dějiny ovlivňovaly život v zapadlé vsi, ale také, jak se v ní zrcadlila historie Čech.

„Knihu jsem psal chronologicky. První kapitole říkám seznamovací. V ní se člověk dozví základní údaje o jednotlivých domech, místních rodech, spolcích a tak dáel. Od druhé do šesté kapitoly je pak Mezná popsána postupně v časové lince a na závěr, v sedmé kapitole, je vzdán hold mezenským kronikářům,“ upřesňuje autor.

Jan Kolář přitom přímo z Mezné nepochází. Dětství a mládí prožil v nedaleké Plané nad Lužnicí a vesnici Dvorce. Do Mezné se přiženil až na začátku devadesátých let minulého století, ale vesnici si zamiloval.

„Ten vztah je velmi pevný a jsem si jist, že vydrží až do konce mého života,“ napsal do knihy o své vazbě k místu, které si před nedávnem rovněž připomnělo 660. výročí první písemné zmínky.

Rozhovor nejen o tom, jaký sport a jaká muzika byly v Mezné populární, ale také o tom, co má jihočeská vesnice společného s popravou sedmadvaceti českých pánů na Staroměstském náměstí v roce 1621, si poslechněte v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související