Byla to nádherná doba, kdy třeba tanečnice mazaly chlebíčky, vzpomíná na přelomové dny v Laterně magice dlouholetý ředitel Petr Tošovský

26. červen 2023

Již delší dobu prožívá volné chvíle svého života v bytovce nedaleko třeboňského rybníka Svět Petr Tošovský. Podstatnou část své kariéry věnoval jako ekonom, producent a především po dlouhých patnáct let jako ředitel onehdy slavné a atraktivní Laterně magice, historicky prvnímu multimediálnímu divadlu na světě.

Laterna magika byla založena na propojení divadelního herectví s filmovou projekcí i hudbou od svého slavného začátku v rámci kulturního československého programu na výstavě Expo 58 v Bruselu. Tehdy u toho byli jako režisér Alfréd Radok se svým bratrem Emilem a scénografem Josefem Svobodou, ale také Miloš Forman nebo Ján Roháč.

Petr Tošovský, dlouholetý ředitel Laterny magiky

Laterna magika vyšla z lůna Národního divadla, avšak řadu let se vyvíjela vlastně samostatně. Před čtrnácti roky se tato výjimečná scéna vrátila pod Národní divadlo. A posledním ředitelem Laterny magiky byl právě dnes šestasedmdesátiletý Petr Tošovský, který v ní zažil za téměř třicet let mnoho, včetně doby, kdy sídlila v paláci Adria a stala se na konci roku 1989 hlavním centrem sametové revoluce.

„Byla to nádherná doba, kdy třeba tanečnice mazaly chlebíčky, připravovaly jídlo a pánové z techniky dělali ochranné služby. Čtrnáct dnů se lidi z divadla chodili domů jenom vyspat. Pak se to zklidnilo a Občanské fórum se přestěhovalo do Špalíčku,“ vzpomíná Petr Tošovský na přelomové dny v Laterně magice.

A o tom všem bude Petr Tošovský vyprávět v rozhovoru pro cyklus Jihočeši – od začátku, od časů, kdy si zvolil ekonomii jako obor, až po dobu, kdy dodnes jako ekonom působí ve službách Národního divadla.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související