Herec podmanivého hlasu, Cyrano Antonín Kaška: Rozhlas miluji ještě víc než divadlo

27. březen 2023

„Já jsem se vlastně z Jindřichova Hradce nikdy neodstěhoval a stále tam mám trvalé bydliště, i když mi to dělalo v životě problémy,“ přiznává rodák z města nad Vajgarem, divadelní a rozhlasový herec Antonín Kaška. 

Gymnázium vystudoval v Jindřichově Hradci a pak dvouletou nástavbu pro obor radiologický asistent. Po absolvování DAMU, kde jeho spolustudenty byli Miroslav Vladyka nebo Zora Jandová, získal angažmá v Západočeském divadle v Chebu a později se stal významným hercem divadla Josefa Kajetána Tyla.

V Plzni, kde stále žije, také po delší dobu těsně spolupracoval s tamním studiem Českého rozhlasu. Svůj podmanivý hlas uplatnil Antonín Kaška také v recitačním umění, třeba v pražské Viole. 

Úspěch sklízel na různých scénách svým představením jednoho herce Cyrano z Bergeracu aneb Sám proti 28. Hrál v řadě televizních seriálů, naposledy ve velmi ceněných Případech 1. oddělení. Vydal desky spojené s velkým autorem Jaroslavem Jakoubkem, jeho kamarádem muzikantem Petrem Přibylem i Václavem Neckářem.

A podílí se dlouhodobě na kulturním obohacování svého rodiště vedle jiného tím, že vystupuje s ochotníky vždy na začátku léta na nádvoří jindřichohradeckého zámku.

Ve svém vyprávění v pořadu Jihočeši Antonín Kaška zavzpomíná na své rodiče, léta jindřichohradeckého dětství i dospívání, studia na DAMU, na divadelní začátky i svého kamaráda, velkého skladatele Jaroslava Jakoubka.

Řeč bude také o rozhlasu, s nímž (zejména tím plzeňským) má Antonín Kaška bohaté zkušenosti. Vztah s tímto médiem ale už má začátky v českobudějovickém rozhlasovém studiu u Tří lvů v době jeho mládí.

„Tenkrát nás pozval pan režisér Ludvík Mühlstein. Já jsem měl to velké štěstí, že si mě vybral, abych s ním honil hlasy ptáků. Vzpomínám si, že jsem byl s panem Mühlsteinem a se zvukařem u rybníka Malý Tisý, kde jsme natáčeli ptačí zvuky. To byla nádhera! Tehdy jsem dokázal poznat po hlase cokoliv, dneska nepoznám už ani vrabce,“ s úsměvem přiznává.

„Rozhlas miluji ještě víc než divadlo,“ dodává herec podmanivého hlasu, Cyrano Antonín Kaška.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související