Václav Prospal odehrál přes 1100 zápasů v NHL, potom začal trénovat

2. prosinec 2019

Dvě zlata z mistrovství světa a bronzová medaile z olympijských her – to jsou největší úspěchy Václava Prospala coby hokejového hráče. Alespoň z pohledu historie české reprezentace.

Fanoušci českobudějovického hokeje ale stavějí minimálně stejně vysoko jiný triumf – vítězství ve druhé nejvyšší domácí lize v roce 2005. Tehdy totiž jako kapitán dovedl České Budějovice zpátky do extraligy.

Slovutná NHL, v níž strávil většinu profesionální kariéry, byla na celou sezónu ochromena stávkou hráčských odborů, a v Budějovicích se díky tomu proháněla po ledě hned šestice hráčů z elitní ligy, kromě Václava Prospala i Roman Turek, Radek Dvořák, Radek Martínek, Stanislav Neckář a Kanaďan Andrew Ference.

Každý z jmenovaných mohl tehdy odehrát výlukový ročník za lukrativnějších podmínek na prvoligových adresách kdekoli ve světě, ale rozhodli se srdcem a navždy zůstávají zapsáni v historii budějovického klubu zlatým písmem. Václav Prospal tehdy v 39 zápasech nasbíral 88 bodů za 28 gólů a 60 asistencí.

Václav Prospal se narodil v Českých Budějovicích v únoru 1975. V době jeho dětství byla podle něj volba sportu jednodušší. „Když jsem byl kluk, když vyrůstala generace Jardy Pouzara, Míry Dvořáky, tak byl jenom hokej a fotbal. Nevědělo se moc o tenise nebo třeba golfu,“ říká.

Změnu ale vidí i jinde. „Já bych si moc přál, aby tady chodilo 200 dětí na nábor do hokejových tříd, ale to už se bohužel neděje, protože je tady mraky sportů všude okolo. Zároveň máme daleko pohodlnější mládež, je to dané tou dobou,“ dodává.

Čtěte také

Coby hráč strávil Václav Prospal v zámoří dlouhá léta, ale pohár lorda Stanleyho pro nejlepší klub kanadsko-americké NHL nikdy nezískal. Byl tomu blízko na začátku zámořské kariéry, ale jeho Filadelfie tehdy ve finále nestačila na Detroit.

Během 16 sezón v NHL odehrál 1108 zápasů, nasbíral 756 bodů za 255 gólů a 510 asistencí. V historické tabulce Čechů je na čtvrtém místě.

Po skončení hráčské kariéry začal trénovat, nejprve mládežníky za oceánem, poté působil jako asistent Josefa Jandače u národního týmu.

Od roku 2018 je zpátky v Motoru České Budějovice, který chce do extraligy znovu dovést i jako hlavní trenér. Obětuje tomu hodně, jeho rodina, manželka a čtyři děti, zůstávají v Americe.

Václav Prospal však patří k těm, kteří za sebou neradi nechávají nedodělanou práci. Ostatně jak uslyšíte i v pořadu Jihočeši, hokeji dává úplně všechno – a totéž vyžaduje i od svých svěřenců.

autor: Radim Bártů
Spustit audio

Související