Je mu 87 let a stále závodí v triatlonu. Sportovat chce minimálně do devadesátky

10. listopad 2019 07:27

Karel Schneider z Tábora se věnuje triatlonu už téměř čtyřicet let. V úctyhodném věku zvládne trasu složenou z plavání, jízdy na kole a běhu, na kterou se mnozí vůbec neodváží. 

Narodil se v roce 1932 a teď, když se píše rok 2019, Jihočech pocházející z Moravy stále závodí. „Letos jsem získal obrovský úspěch v Sudoměřickém triatlonu. Byl to můj pětadvacátý jubilejní,“ připomíná.

Zatímco v jeho věku už kamarádi, mají-li vůbec to štěstí, dávno v bačkorách sledují sport jen pasivně, Karel Schneider má další plány. „Chtěl bych závodit na výkonnostní úrovni, to znamená účast na závodech, ne jenom se jít proběhnout za humna, do devadesáti let,“ říká ve svých 87 letech.

Triatlon má moc rád také proto, že se odehrává pod širým nebem a učí sportovce, jak se chovat k přírodě. „Třeba na Sudoměřickém triatlonu je rybník, který se přeplavává. Tam jsou dvě kategorie, já teď už jako veterán plavu jenom 120 metrů, ale nadoraz a jako krauler. Pochopitelně v rybníku nejsou čáry jako v bazénu, tak tam bloudím. Pak je běh na tři kilometry,“ vypráví s úsměvem.

Čtěte také

Sportovní formu by Karlu Schneiderovi mohli mnozí mladíci závidět. Jako voják z povolání má za sebou víc než dvě stovky přednášek o vlivu sportu na fyzickou a psychickou kondici. „Já jsem získal pro sport stovky lidí. Zatímco moji kamarádi se ptali, kde je dobrá desítka, a mysleli tekutou, já jsem měl vždycky s sebou sportovní boty nebo plavky a šel jsem na desítku běžeckou,“ vypráví.

A tomu, kdo sportuje třeba ve dvaceti, třiceti nebo šedesáti letech, Karel Schneider ze svého táborského bytu vzkazuje, aby ve sportu pokračoval, protože správný sportovec se nikdy nevzdává.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související