Poslední dostihy v jižních Čechách pořádá bývalý žokej, teď řidič autobusu

2. prosinec 2018

Těsně vedle zámku Kratochvíle u Netolic se rozkládá dostihové závodiště. S pořádáním závodů je tu léta spjatý Karel Kučera, někdejší žokej, který po skončení aktivní kariéry sice vyměnil uzdu za volant autobusu, ale života s koňmi se nevzdal.

V areálu o rozloze čtrnáct a půl hektaru při každoročních dostizích soutěží zhruba 80 koní. „Když jedny dostihy skončí, už se připravují další. Jsou na to porady v Praze, kde se určují termíny, novinky a technické věci, které musíme dodržovat,“ líčí Karel Kučera.

Netolické dostihy organizuje hlavně s pomocí rodiny. „Manželka dělá ekonomiku a já víceméně všechno ostatní. Založili jsme tady spolek přátel koní a dostihového závodiště a ti mi dost pomohou, samozřejmě bez nějaké výplaty, je to všechno z kamarádství a zadarmo,“ dodává.

Vydělat na pořádání dostihů se podle něj nedá. „Když se závody povedou, tak je to na nule, když se nepovedou jako letos, tak je to prodělek,“ říká. Letošní 53. ročník akce totiž takřka celý propršel, což se odrazilo v menší návštěvnosti a finančním mínusu organizátorů.

Velký anglický, ale i Netolický skok

Hůř ovšem bylo například v roce 2002, kdy závodiště zalil metr vody. Areál ale přežil. V jižních Čechách se jedná o unikát s šestnácti překážkami, jako je například Netolický skok, Velký anglický skok, Velký vodní i suchý příkop nebo Irská lavice.

Karel Kučera se žokejem vyučil nejdříve v Kladrubech a poté v Chuchli a za jeho žokejské éry se mu právě netolické závodiště stalo závodištěm domovským. Mimochodem, Velkou cenu Netolic tady vyhrál čtyřikrát.

Teď je posledním mohykánem, který v jižních Čechách pořádá dostihy. „Dělám to z lásky, protože jsem na tom závodišti slavil dost velké úspěchy a prakticky je to moje dítě. Já si myslím, že to budu dělat, dokud budu moci, mě to prostě uspokojuje. Když už nemám na to jezdit, tak alespoň organizovat,“ vysvětluje.

Nad Netolicemi se tyčí strážní věž, měla by tu vyrůst i replika středověkého kostela

Archeopark v Netolicích. Strážní věž slouží jako rozhledna

Nad městem Netolice stával v raném středověku kastelánský hrad. Odtud kastelán, jehož funkci bychom mohli přirovnat k dnešnímu hejtmanovi, řídil větší část jižních Čech. Netoličtí si před několika lety začali tuto historii připomínat a na místě budují takzvaný archeopark.

V současné chvíli na přelomu podzimu a zimy ho čeká zazimování areálu, oprava tribuny a papírování. „Za chvilku budeme připravovat propozice na další dostihy, to znamená, že musím na každý dostih upravit pravidla a podle toho se potom majitelé nebo trenéři přihlásí,“ dodává.

Mrzí ho ale, že dostihový sport z kraje mizí. „Je mi to hodně líto, tady bývaly dostihy na Hluboké, v Benešově, všechny byly zrušené hlavně kvůli nedostatku peněz. Chtělo by to, aby se tenhle sport trochu víc v jižních Čechách propagoval, případně kdyby se sehnal nějaký generální sponzor, bylo by to o něčem jiném,“ komentuje.

Příští dostihy se v Netolicích pojedou 11. srpna 2019. Pak už bude Karel Kučera chystat jubilejní 55. ročník.

Spustit audio

Související