Psí spřežení tahá do kopců bedny se zámkovou dlažbou. Na musherské závody se trénuje od léta

5. říjen 2017

Padesát psů plemene aljašský husky vlastní Jiří Vondrák. Věnuje se s nimi takzvanému mushingu neboli závodům psích spřežení. Má za sebou celou řadu úspěchů, dvakrát dokonce vyhrál prestižní dlouhý závod ve francouzských Alpách.

Prvního psa si Jiří Vondrák pořídil před 25 lety. „Byla to fenka, poznával jsem plemeno, pak přišel pejsek a štěňata a už jsem byl lapený. Postupně jsem smečku podle možností rozšiřoval a teď už to není jenom koníček, je to životní styl,“ říká.

Padesátihlavá smečka mu problémy nedělá. „Během let jsem měl čas nastavovat pravidla a dnes na farmě působím vyloženě jako dozor a smečka dál vychovává svoje potomky. Jede to v nějakých mantinelech. Ti psi jsou navzájem velice snášenliví, přitom mají dost prostoru na to, aby projevili svoje povahy, prostě to funguje,“ popisuje.

Aljašský husky se podle něj vyloženě hodí do psích spřežení. „Do vínku mu bylo dáno, že zvládá extrémní zátěž na dlouhých cestách. Když budeme sledovat ty nejdelší závody na světě na Aljašce, zjistíme, že se tu vítězí s tímto psem,“ podotýká. Plemeno se tak rozhodně nehodí do bytu, ale potřebuje hodně času, prostoru a pohybu.

700 kilometrů v jedenácti dnech

Jiří Vondrák se mushingu věnuje od roku 1992. Začínal na malých místních závodech, poté se účastnil mistrovství republiky, Evropy i světa. Dnes je pro něj vrcholem sezóny závod La Grande Odyssee v Alpách ve Francii, v němž se během jedenácti etap zdolává 700 kilometrů.

Aby jeho psi zvládli dlouhou vzdálenost i setkání s dalšími smečkami, je samozřejmě nutný trénink. „Při tréninku simuluji různé situace. Domlouváme se s kolegy a nacvičujeme předjíždění a potkávání. Příprava musí být co nejpoctivější, abychom na závodě už nemuseli tyhle věci řešit. Stačí, když tam přijedou ostatní, kteří to nemají vyřešené, a už problém nastane,“ říká.

spřežení, psi, mushing, husky

V současné době má Jiří Vondrák ve své smečce 24 psů v závodní kondici. Jejich příprava na sezónu začíná nejpozději v srpnu. „Mám upravenou čtyřkolku, která je zatížená dvěma bednami se zámkovou dlažbou, takže se mnou váží skoro půl tuny. Zapřáhnu před ní spřežení a jezdíme po kopcích,“ vypráví.

V roce 2013 a letos vyhrál Jiří Vondrák La Grande Odyssee. Do tohoto etapového závodu na 700 kilometrů má vždy přihlášeno 14 psů, přičemž přímo do etapy jich může zapřáhnout maximálně deset. „Ti, co nezávodí, jsou v péči mých pomocníků. Když jsem já na etapě, tak se o ně musí starat, venčit, masírovat, aby neztuhli. Výměna je možná pouze po etapě,“ popisuje.

Pokud se někdo chce stát musherem, musí podle něj zvážit své časové a tréninkové možnosti. „Dneska jsou poměrně oblíbené individuální disciplíny, kdy si někdo pořídí jednoho pejska, pro kterého nepotřebuje takové vybavení a zázemí, a trénuje na lesních pěšinách kolem domu,“ dodává.

Spustit audio