Nejlepší muškaři Evropy chytají na jihu Čech, u Vltavy se koná mistrovství

9. červen 2018 09:10

Vyšší Brod, Herbertov a také nádrž Květoňov. To jsou místa, kde v těchto dnech bojují o evropské medaile muškaři. K favoritům mistrovství patří česká reprezentace.

Jihočeský kraj hostí mistrovství Evropy v muškaření až do pondělí. Po mistrovství starého kontinentu z roku 2011 a mistrovství světa 2014 je to třetí velká akce, kterou jihočeský rybářský svaz ve svých vodách pořádá.

Centrem závodu je Herbertov a rybáři se mají na co těšit. „Pro týmy je to tady fajn, docela dobře si zachytají i při tréninku a vědí, že při závodě se bude chytat hodně ryb. Někdy se stává, že na mistrovství Evropy se chytá jedna dvě ryby za tři hodiny, když je to někde v těžkých podmínkách, ale tady se dá očekávat, že v prvních kolech závodníci za tři hodiny chytnou i padesát pstruhů,“ říká ředitel závodu Milan Hladík.

O tom, že jihočeské rybářské revíry jsou pro pořádání vrcholných mezinárodních závodů atraktivní, svědčí i fakt, že mistrovství Evropy a světa se pořádají na Vyšebrodsku téměř v pravidelných cyklech.

Jak ulovit kapitálního kapra? Chce to čas, pokoru, štěstí a rybářskou dřinu

Kapitální kapr

Měsíc květen patří k nejlepším obdobím pro chytání velkých kaprů. Zejména ty největší a nejopatrnější jikernačky je často možné ulovit pouze v tuto dobu.

„Zhruba každých pět let se nám daří získat mezinárodní závod. Všichni si tady zachytají, mají to relativně blízko, jsme uprostřed Evropy, takže mnozí dojedou autem, rádi se sem vrací, je tu příjemné prostředí,“ připomíná Milan Hladík.

Česká reprezentace patří na mistrovství k favoritům. Podle Milana Hladíka se ale světová špička v muškaření, tedy v lovu na umělou návnadu, neuvěřitelně vyrovnává. „Je deset až dvanáct týmů, které jsou schopné závodit o medaile. My ale máme výhodu domácího prostředí, tady už chytal každý z našich reprezentantů padesátkrát,“ dodává.

Závěrečné vyhlášení výsledků se uskuteční až v pondělí odpoledne. Pořadatelé prosí další rybáře a vodáky o ohleduplnost.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související