Jak ulovit kapitálního kapra? Chce to čas, pokoru, štěstí a rybářskou dřinu

17. květen 2018

Měsíc květen patří k nejlepším obdobím pro chytání velkých kaprů. Zejména ty největší a nejopatrnější jikernačky je často možné ulovit pouze v tuto dobu.

„Pokud je velký kapr vaším snem, chce to stejně jako u každé velké ryby především čas. Z rozhovorů s našimi nejlepšími kapraři vím, že za cíleným ulovením velkého kapra je mnoho pokory, úsilí, štěstí a takové té rybářské dřiny,“ říká Radek Diviš, vydavatel časopisu Český rybář.

Záleží i na volbě revíru. Slibné lokality jsou například vodní nádrž Orlík, dolní tok řeky Labe i Novomlýnské nádrže. Sem však chodí mnoho rybářů, a tak je potřeba najít vhodné místo. „Tam, kde se velké ryby z jakéhokoliv důvodu nezdržují, je prostě neulovíte a nepomůže ani to nejlepší krmení a nástrahy,“ dodává Radek Diviš.

Rybářské pruty

Pro lov kaprů se vyrábí speciální náčiní, to znamená kaprové pruty, navijáky, vlasce, pletené šňůry, návazcové materiály, háčky a další rybářská bižuterie. Návazec by měl korespondovat se zvolenou nástrahou pod háčkem. „Trendem je používání menších kaprových háčků s mikroprotihrotem i háčků bez protihrotu. Mikroprotihrot je zmenšený protihrot na ramínku háčku, který zajistí, že se ryba zasekne a nevyhákne,“ popisuje Radek Diviš.

Na stojatých vodách zakrmovat minimálně

O zakrmení se mezi rybáři vedou stále diskuze, ale pokud toužíme po kapitálním kaprovi, který váží přes dvacet kilogramů, je dobré na stojatých vodách zakrmovat méně či minimálně. „Je to proto, aby měl kapr na místě, kde leží naše nástraha s háčkem, něco zajímavého, pro něj výživově i chuťově lákavého, ale hlavně klid potřebný k tomu, aby o naši nástrahu projevil zájem,“ vysvětluje Radek Diviš.

Na řekách je podle něj ale potřeba použít krmení relativně hodně. „Záleží na tom, jak ryby reagují, zda se na zakrmené místo vrací v pravidelných cyklech, tomu je třeba přizpůsobit zakrmení. Je potřeba počítat s tím, že například na Labi zkrmíme desítky kilogramů boilie, zatímco na stojatých vodách to může být jen pár dekagramů,“ dodává.

Kromě sumce Standy čekali rybáři při výlovu Rožmberka i na kapra Pepu

Zdeněk Zajíček a Světlana Lavičková moderovali přímý přenos z výlovu rybníka Rožmberk

Rybářské řemeslo a možnost vidět na vlastní oči například první ranní zátah lákají každoročně na výlov Rožmberka desetitisíce lidí. Také letos se hráz největšího českého rybníka o víkendu v polovině října zcela zaplnila. Návštěvníci tu mohli zahlédnout i přenosový vůz Českého rozhlasu, který z místa vysílal živě.

V případě, že na velkého kapra číháte s halibutovými peletami, které jsou účinné, musíte počítat s tím, že budou lákat i malé a jiné kaprovité ryby.

Máme-li zakrmeno na velkého kapra a na místo přijedou i jiné ryby, dá se to řešit více způsoby. „Bílých ryb se zbavíme volbou větší nástrahy pod háčkem, pak je pro ně nezajímavá. Sumce odradíme boiliem s ovocnou vůní, protože tu sumci nepreferují na rozdíl od masité,“ říká Radek Diviš.

Na silně prochytaných vodách, kde jsou ryby hodně opatrné, se prověří rybářova intuice a um. Jedním z osvědčených návazců je takzvaný 360 rig.  Návod k navázání takového návazce najdete na ceskyrybar.cz.

Spustit audio

Související