Jak ulovit kapitálního kapra? Trénujte na soukromém revíru, radí Radek Diviš

4. květen 2017

V podstatě samostatnou rybářskou disciplínou je lov velkých kaprů. Většinou se využívají nástrahy zvané boilie a samotné chytání zabere hodně času. Jak říká Radek Diviš, vydavatel časopisu Český rybář, přelstít velkou rybu není snadné a není to otázka jednoho odpoledne.

Nejlepším a nejjednodušším způsobem, jak přijít ke kapitálnímu úlovku, je podle něj nejprve vyzkoušet lov na boilie na soukromém revíru. „Ty jsou výborně osazeny velkými rybami, takže je tam šance na úlovek daleko větší než na běžné vodě,“ vysvětluje.

Jakmile se zdokonalíte v chytání na soukromých vodách, je čas vyrazit na vodu svazovou. „Pro někoho to možná bude prubířský kámen. Tam už je to tak padesát na padesát. Musíte vědět, o čem to je, co nastražit, kdy, kde a jak. A jestli se úspěch dostaví, to je i záležitost svatého Petra,“ připomíná Radek Diviš.

Návnady vhodné pro lov velkých kaprů se nazývají boilie, jedná se v podstatě o kuličky vařeného těsta. České firmy patří v jejich výrobě mezi evropskou špičku. A některé výrobky mají i vtipná jména, například Krvavý Huňáček.


Máte svůj životní úlovek?
Podařilo se vám ulovit velkou rybu, na kterou jste opravdu pyšní? Pochlubte se nám! Pošlete fotografii úlovku na emailovou adresu zvirata@cb.rozhlas.cz
Rybaření se věnujeme v magazínu Máme rádi zvířata každý první čtvrtek v měsíci.

A jak velký by vlastně kapr měl být, abychom o něm mohli říct, že je to kapitální úlovek? „Dřív to byl kapr, který vážil třeba deset kilogramů, ale dneska tato váha z hlediska sportovního rybaření už úplně neoslní. V současnosti se bavíme o rybách přes patnáct kilogramů, chytají se občas i ryby, které váží dvacet kilo, a pak jsou i revíry, kde se dají ulovit ryby s váhou přesahující magickou hranici třiceti kilogramů,“ říká Radek Diviš.

Další kaprovitou rybou je lín. Ten sice nedorůstá takových velikostí jako kapr, ale i při jeho lovu si můžete užít zábavu. „Lín se zdržuje většinou při břehu různých stojatých vod nebo lehce tekoucích vod. Ideální je, když je při břehu hustá vegetace. Tu líni milují, v té se schovávají a z té potom vyráží za potravou,“ popisuje Radek Diviš.

Je však třeba číhat na lína v pravý čas. „Lín je velmi plachý a z hlediska doby lovu je to ranní ryba. Je tedy potřeba přizpůsobit příchod k vodě tak, abychom za ranního rozbřesku už měli nahozeno. V této chvíli je asi největší šance, jak ulovit opatrné ryby,“ radí rybář.

Nejlepší nástrahou na líny jsou podle Radka Diviše žížaly. Asi nejznámější technikou je pak lov na plavenou čili lov se splávkem. „Můžeme samozřejmě lovit i pomocí feederu, což je technika soudobější. Ideální pro lov u břehu je kratší prut,“ dodává.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.