Ryby z jihočeských rybníků musí v létě na zdravotní prohlídku

2. červenec 2017

Jihočeští rybáři i v létě zatahují sítě na rybnících. Vylovené ryby ale na talíři neskončí. Absolvují jen povinnou zdravotní prohlídku a potom se vrátí zpátky do vody.

„Připravíme si vrhací sítě a potom je hodíme na rybu, která je najetá na krmení. Když máme nakrmeno, musíme se chovat opravdu tiše, abychom rybu překvapili,“ popisuje na hrázi rybníka Trnov u Čejetic na Strakonicku rybář Marcel Hynek.

Úlovek je úplně jiný než při podzimních výlovech, ve vrhací síti se objevili jenom tři kapři. To ale pro jeden takzvaný prub stačí. „Stačí to bohatě, zjišťujeme hlavně přírůstek ryby a celkový zdravotní stav, jestli jsou v pořádku žábry, jestli nemá ryba parazity a podobně,“ vysvětluje baštýř Krajského školního hospodářství Pavel Mužík.

Všechny údaje si pečlivě zapisuje vedoucí rybářské výroby Krajského školního hospodářství Tomáš Zoubek. „Chceme hlavně zjistit přírůstek ryb od jarních měsíců. Je vidět, že jaro bylo poměrně deštivé, netrpěli jsme nedostatkem vody,“ dodává.

Stav ryb může ovlivnit spousta faktorů. „Je to určitě počasí a klimatické změny, ale i kvalita vody, kormoráni a vydry. To všechno ovlivňuje zdravotní stav a přírůstek ryby,“ vyjmenovává ředitel Krajského školního hospodářství Petr Stehlík.

V průběhu léta dělají rybáři takzvané pruby přibližně třikrát. Získají tak důležité informace, podle kterých dokážou odhadnout, jaký bude podzimní úlovek.

Spustit audio