Jako slavní Klapzubáci. Rodina Benedů sestavila svoji fotbalovou jedenáctku

1. říjen 2019 14:53

Četli jste někdy Klapzubovu jedenáctku? V Jihočeském kraji jsou její obdobou Benedové. Stejně jako synové chalupníka Klapzuby ve slavném humoristickém románu Eduarda Basse postavili rodinný fotbalový tým.

Tvoří ho Petr, dva Václavové, Martin, Jiří starší  a Jiří mladší,  Jan, Jaroslav,  Radek, Josef, ale také Vendula, Zdeňka a Zuzana, dále Lukáš a Pavel.

„Klapzubovu jsem jako dítě četl, měli jsme ji doma. Jako první měl ten nápad Honza hodějckej,“ říká Pavel Beneda.

Vyznat se ve všech příbuzenských vztazích mezi Benedy není úplně jednoduché. Honza hodějckej je označení pro Jana z Nových Hodějovic nedaleko Českých Budějovic, kde se nevšední rodinná fotbalová jedenáctka představila naposledy.

Čtěte také

Někteří členové rodiny hrají krajské soutěže, společně se scházejí k exhibičním zápasům. Když vyrazí na trávník pouze Benedové, mají od útočníků až po brankáře složenou kompletní sestavu, včetně trenéra. „Je nás asi patnáct, možná i víc. Někdo jde jen občas, jiní pravidelně. Chodí taky ženy,“ popisuje Pavel Beneda.

Je tedy jasné, že po každém rodinném zápase je pro Benedy téměř povinností, aby se sešli na společném posezení. „Většinou se někde zůstane, přijedou celé rodiny a je to taková sešlost. Řekl bych, že v téhle šíři se ta rodina nikde jinde nesejde než na fotbale,“ potvrzuje Pavel Beneda.

Mluví se pak podle něj samozřejmě o fotbale, ale nejen o něm. Třeba i o tom, že když se v roce 1983 hrál první zápas Benedovy jedenáctky proti staré gardě Lišova, byl Pavel jako patnáctiletý nejmladším hráčem a teď už je tím nejmladším Benedou na hřišti jeho syn Pavlík.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související