Jiří Lála, hokejový mistr světa z roku 1985, slaví 60. narozeniny

21. srpen 2019 14:28

Bývalý křídelní útočník Motoru České Budějovice Jiří Lála ve své hokejové kariéře vybojoval stříbrnou medaili na olympijských hrách 1984 v Sarajevu a o rok později rozhodl gólem do prázdné kanadské branky o zlatu pro Československo na mistrovství světa.

21. srpna 2019 slaví Jiří Lála kulaté 60. narozeniny. Od rána přijímá gratulace, mezi nimi i jednu od Českého rozhlasu.

Všechny gratulanty zajímá ze všeho nejvíc jeden okamžik – 3. květen 1985, zápas Československa proti Kanadě. V čase 58:47 poslal Jiří Lála puk do opuštěné branky a pečetil zisk titulu mistrů světa.

„Já měl to štěstí, že jsem u hokeje zažil dlouhou kariéru, hodně krásných momentů, ale tenhle byl asi nejdůležitější. Mistrovství světa, doma v Praze, ještě poslední gól se povedl, takže na to se nezapomíná,“ komentuje.

O tom, že to byl gól opravdu výjimečný, svědčí i zájem fanoušků, kteří ještě dnes Jiřího Lálu zastavují a legendární trefu mu připomínají. „Stává se to často, když jdeme někam na pivo nebo jenom někoho potkám,“ potvrzuje bývalý útočník.

Čtěte také

Na světových šampionátech celkem startoval pětkrát a nastřílel na nich 31 gólů. Možná i proto se mu v noci o jediné trefě, byť výjimečné, nezdá. Jak sám říká, spí dobře a tvrdě. „Hokejové sny nemám,“ usmívá se.

Ty mají hlavně hokejoví fanoušci. Jejich snem je, aby český tým vyhrál olympijské hry, přivezl medaili z mistrovství světa. Kam má podle Jiřího Lály český hokej aktuálně nakročeno? „Moc hokej nesleduji, to říkám na rovinu. Ale tím, že Robert Reichel je asistent národního mužstva, tak jsem koukal trochu na mistrovství světa, také jsme si telefonovali a myslím, že udělali velký krok, že mistrovství světa proběhlo velice pozitivně. Kluci opravdu bojovali, odvedli všechno, a to se, myslím, za ty poslední roky říct nedalo,“ nabízí svůj pohled čerstvý šedesátník a také nejlepší útočník světového šampionátu z roku 1983 Jiří Lála.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související