Šťastnou hokejku si Jiří Lála šetřil na zápasy

1. květen 2015

Přesně před třiceti lety přebíral na ledě zlatou medaili a titul mistra světa. Teď samozřejmě bude sledovat, zda se to povede mladší generaci. Bývalý hokejový útočník Jiří Lála doufá, že šampionát, který se stejně jako v roce 1985 koná v Čechách, dopadne pro domácí mužstvo vítězně. „Myslím, že Vladimír Růžička dal dohromady dobré mužstvo a je tam dobrá atmosféra, takže by to mohlo vyjít,“ říká.

Jiří Lála pochází ze Soběslavi. Jako dítě byl ale spíše fotbalistou a ve čtrnácti letech přišel hrát do budějovického klubu. „Byl jsem dokonce v reprezentaci, ale zároveň mě přemluvili i na hokej. Pak už jsem na oboje neměl čas a musel si vybrat. A Budějovice byly v hokeji v první lize a ve fotbale ve druhé… A já chtěl hrát v nejvyšší soutěži, tak jsem se rozhodl pro hokej,“ vzpomíná s úsměvem.

Jiří Lála v době, kdy hrál za českobudějovický Motor

Vyplatilo se. Na ledě nastřílel 620 branek a kromě mnoha dalších úspěchů se stal v roce 1985 mistrem světa. „Bylo to úžasné, povedlo se vyhrát doma před domácím publikem. Už je to strašně dávno, ale člověk občas ještě zavzpomíná, třeba na ten můj poslední gól, který pak pořád opakovali v pořadu Branky, body, vteřiny,“ říká.

Jako profesionální hráč měl své předzápasové rituály. Se spoluhráči se v kabině scházel hodinu a půl předem, připravoval si hokejky a pokaždé stejným způsobem oblékal výstroj. „Když jsem měl šťastnou hokejku, se kterou to padalo, tak tu jsem si šetřil na zápasy. Když holt už góly nedávala, vyměnil jsem ji za novou, a tak to běželo léta,“ dodává Jiří Lála.

Hokej se podle jeho slov samozřejmě během let velmi změnil. „Když se podívám na Canada Cup z roku 1981, kde opravdu hráli ti nejlepší, tak mi to dneska připadá jako zpomalený film. Je jiná doba, změnila se technika, hokejky jsou z lepších materiálů a podobně. Ale to se děje všude, nejen ve sportu,“ popisuje.

V roce 1989 odešel Jiří Lála hrát hokej do Německa. Tam se seznámil s budoucí ženou a dnes v Německu žije. Do Čech ale dojíždí za prací.

Zcela neopustil ani hokej. „Věnuji se mládežnické reprezentaci, se kterou nás také čeká mistrovství světa. Jinak, když mám čas, zajdu na zápas Motoru,“ uzavírá.

Spustit audio

Související