Olympijský turnaj si legendární hokejista Jaroslav Pouzar nenechá ujít

10. únor 2018

Legendární hokejový útočník Jaroslav Pouzar z Českých Budějovic ve své bohaté sportovní kariéře vyhrál třikrát Stanley Cup, dvakrát titul mistra světa a z olympijských her v Innsbrucku si přivezl stříbro.

Právě v roce 1976 chybělo v olympijském turnaji jen málo, aby za stavu 3:2 proměnil svou velkou šanci a poslal Čechoslováky do dvoubrankového vedení.

Jaroslav Pouzar byl před Treťjakem, který tehdy chytal za sovětskou obranou, úplně sám. Zkusil kličku. Puk si potáhl trochu do strany, ale brankář jeho úmysl vystihl. „Jiří Holík mi nahrával a já jsem Treťjaka nepřekonal. Kdybych dal gól, tak jsme možná vyhráli,“ říká. Místo toho soupeř nejen vyrovnal, ale ještě stačil vstřelit vítězný gól a Československo na zlato nedosáhlo.

O čtyři roky později v Lake Placid se Československo na stupně vítězů vůbec neprobojovalo. Jaroslav Pouzar na tento turnaj moc rád nevzpomíná. „To byla taková shoda náhod, zranil se nám hráč hned v prvním zápase, pak taková nedisciplinovanost pár hokejistů a rozhodující zápas se Švédskem jsme nezvládli. Skončili jsme pátí, to jsem byl zklamaný,“ vypráví.

Teď se Jaroslav Pouzar těší, jak bude sledovat olympijský turnaj v Pchjončchangu. O ambicích českého týmu uvažuje odvážně. Podle něj má tým větší šance než na mistrovství světa.

Za favorita soutěže ale považuje někoho jiného. „Rusko bude asi nejsilnější. Když nemůžou hrát pod svojí vlajkou, budou navíc naštvaní a myslím, že do toho dají hodně. Naši ale šanci mají také, záleží, jak začnou,“ komentuje.

Hokejový turnaj bude Jaroslav Pouzar sledovat za všeho nejvíc, ale led a brusle ho přitahují i v dalších disciplínách. „Dost mě baví rychlobruslení,“ dodává jeden z nejúspěšnějších československých hokejistů.

Mimochodem, podle hlasování fanoušků v NHL je tým Edmontonu s útokem Pouzar – Kurri – Gretzky nejlepším týmem této soutěže všech dob.

autor: kaj
Spustit audio