Retro zápas Motoru připomněl 90 let hokeje v Budějovicích

8. leden 2018

Za pár dní uplyne přesně 90 let od chvíle, kdy v Českých Budějovicích vznikl hokejový klub AC Stadion, přímý předchůdce dnešního Motoru. V Budvar aréně byl proto k vidění speciální zápas v retro dresech.

Domácí přivítali tým HC Energie Karlovy Vary. Souboj prvního a druhého týmu tabulky WSM ligy byl dramatický až do konce. Motor nakonec zvítězil 2:1 po samostatných nájezdech.

Ještě před začátkem slavnostního utkání se na ledě sešlo hned několik hráčů, kteří v budějovickém hokejovém klubu strávili více než deset sezon.

Byl mezi nimi i sedmadevadesátiletý Václav Lenc, pamětník dob, kdy se liga hrála ještě na zamrzlém slepém rameni řeky Malše. Výkony dnešního týmu stále sleduje. „Přeju jim vše dobré a hlavně, aby se konečně už dostali zpět tam, kam patří,“ dodal.

Na slavnostním zahajovacím ceremoniálu nemohla chybět ani další velká klubová legenda - trojnásobný držitel Stanleyova poháru Jaroslav Pouzar. „Samozřejmě nejradši vzpomínám na to, když jsme postoupili z druhé ligy do první a když jsme málem vyhráli mistra republiky. Také rád vzpomínám na lajnu Pouzar - Pražák - Pártl, říkali tomu Tři P,“ komentoval.

Celostadionová choreografie připomněla 90. výročí budějovického hokejového klubu

Retro utkání s Karlovými Vary sice začalo ve velkém tempu, ale na gól vyprodaná Budvar aréna čekala až do 26. minuty, kdy se po individuální akci v oslabení prosadil útočník Karlových Varů Jakub Flek.

Hostující družstvo pak dlouho skvělým výkonem držel brankář Filip Novotný. „Myslím si, že dneska to pro diváky musel být super zápas. Hrálo se nahoru dolů, šance byly na obou stranách. Myslím, že to byl nadstandartní zápas první ligy a že si to lidé užili,“ řekl.

Domácí se v třetí třetině dostali do velkého tlaku, který vyvrcholil ve 45. minutě, kdy se takřka do prázdné branky po nahrávce Petra Vampoly trefil Luboš Rob. „Tohle vůbec necvičíme, nevím, co ho to popadlo, prostě jel a zavezl to sám, dal to do betonu brankáře a já už jsem tam dojížděl a mezi kruhy jsem trefil prázdnou bránu. Myslím, že v třetí třetině jsme přehrávali soupeře, vyvinuli jsme na ně tlak a naštěstí v přesilovce jsme dali gól,“ popsal.

Po napínavém prodloužení rozhodl v nájezdech zápas domácí útočník Petr Vampola, který se do sestavy Motoru vrátil po třízápasové pauze. „Bylo to zase trochu se štěstím a pomohlo nám to k vítězství. Oba gólmani chytali výborně a my jsme měli trochu víc štěstí, byl to vyrovnaný zápas,“ řekl.

Díky výhře Motor zvýšil svůj náskok v čele WSM ligy o tři body před druhými Karlovými Vary.

autor: mvo
Spustit audio