Každodenní práce v Motoru a trénování reprezentace je něco úplně jiného, říká Václav Prospal

16. prosinec 2018 14:10

Před rokem pomáhal hokejový trenér Václav Prospal vytvořit nominaci české reprezentace pro olympijské hry. O letošních Vánocích žije také hokejem, ale už ne tím reprezentačním.

Václav Prospal je hokejovým kormidelníkem, který se vydal na trenérskou dráhu poněkud neobvyklým způsobem. Nejprve jako asistent pomáhal u české reprezentace a až pak naskočil do klubu.

Teď může porovnávat. „Tady je to denní proces a tam to byly vlastně jenom nárazové akce. U reprezentace moc práce nebylo, vždycky jsme se sešli na dva tři tréninky a šlo se hrát,“ říká.

V Motoru České Budějovice z pozice hlavního trenéra ovlivňuje prakticky veškeré dění. „Trenér má možnost si tým připravit už od letní přípravy, poznat hráče a koukat na to, jak pracují. Být trenérem nebo asistentem nároďáku je něco úplně jiného než být trenérem během celé sezóny,“ popisuje.

Sledovat Václava Prospala přímo při práci na střídačce je radost. Mnohdy je to zajímavější než průběh utkání. Popochází, chvíli nepostojí, radí, křičí, gestikuluje. 

Po práci u reprezentace se mu nestýská. „Mně chybí k tomu ten úspěch. Nechybí mi, že už tam nejsem, protože teď mám spoustu starostí a každodenní práce. Já bych to ale ani nechtěl nazývat prací, já jsem si to vybral, hokej je můj život, je to něco, co mám hrozně rád, je to takový každodenní proces s kluky v Budějovicích,“ komentuje.

Hokejista Jiří Šimánek se vrátil do Budějovic a oslavil kulaté 40. narozeniny

Hokejista Jiří Šimánek v dresu budějovického Motoru

Hokejový útočník Jiří Šimánek zakotvil na konci kariéry doma v Českých Budějovicích. Pro návrat si vybral sezonu, ve které slaví významné životní jubileum, a snaží se udržet optimistické myšlenky, i když se jeho týmu právě nedaří.

Václav Prospal dokáže ohodnotit svoji práci. Dobře ví, že u reprezentace se ve dvojici s Josefem Jandačem úplně všechno nepovedlo tak, jak by si oba přáli. „Byli jsme tam dva roky, dá se možná hodnotit předvedená hra, že se to třeba nějakým způsobem posunulo nebo že se vyzkoušelo kvantum hráčů, ale prostě chybí tomu úspěch a úspěch je koření toho všeho,“ dodává.

A teď když si v Motoru odvede svoji práci, sleduje dění kolem reprezentace z českobudějovického působiště. „Určitě je dobře, že je tam někdo jiný. Náš čas se naplnil, Pepa Jandač také toužil po tom se vrátit zpátky do toho každodenního procesu,“ uzavírá Václav Prospal.

A jaké bude hodnocení jeho práce v každodenním procesu na lavičce Motoru, to se uvidí až po sezoně.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související