Venca Prospal je srdcař, ale nevím, jestli to bude stačit k tomu, aby dokopal kluky do extraligy, říká Jaroslav Pouzar

14. září 2018 10:13

Pěstuje okurky a jahody, chová koi kapry a k tomu má doma tři prsteny za vítězství ve Stanley Cupu. Hokejová legenda Jaroslav Pouzar, dvojnásobný mistr světa a stříbrný z olympijských her pořád sleduje Motor České Budějovice, ale přitom rád relaxuje doma na zahradě.

„S manželkou máme velkou zahradu a snažíme se, aby tady byla zeleň. Vždycky jsme hlavně chtěli ovoce a zeleninu, aby si syn odmalička mohl utrhnout,“ vypráví legendární hokejový útočník.

Je tu ale také hokejová branka. „Máme ji tady ve slepé ulici. Neměl jsem ji kam dát na zahradě, to nám střílel do stromu. Ale tady je zase problém, že když trefí tyčku, tak to letí do křoví, takže ten puk stejně nenajdeme,“ směje se Jaroslav Pouzar.

Jeho syn Jaroslav hraje hokej v mládežnických složkách českobudějovického Motoru. Také díky tomu, že trénoval na zahradě, byl jednu dobu nejlepším střelcem ve Slavii. „Tam se střílí na rychlost. Dneska je třetím nejrychlejším střelcem, je vidět, že to pomáhá. Když hrají a dostane přihrávku, je schopný dát gól, což u některých hráčů je problém,“ říká Jaroslav Pouzar.

Retro zápas Motoru připomněl 90 let hokeje v Budějovicích

Hráči Motoru (na snímku kapitán Zdeněk Kutlák) nastoupili v replikách dresů z roku 1951. Tehdy budějovický hokejový klub získal mistrovský titul

Za pár dní uplyne přesně 90 let od chvíle, kdy v Českých Budějovicích vznikl hokejový klub AC Stadion, přímý předchůdce dnešního Motoru. V Budvar aréně byl proto k vidění speciální zápas v retro dresech.

Ten si hodnocení hokejových střelců může dovolit. Sám se v nejvyšší soutěži nastřílel 279 branek. K tomu přidal 73 gólů v československé reprezentaci a dalších 40 střeleckých úspěchů v kanadsko-americké NHL.

Velmi pozorně sleduje také dění v hokejovém Motoru, který znovu stojí před nelehkým úkolem. Budějovický tým s novým trenérem Václavem Prospalem chce zpátky do extraligy. „Venca Prospalů je srdcař, je to trenér, který bude asi přísný, ale nevím, jestli to bude stačit k tomu, aby ty kluky dokopal do extraligy, protože baráže a postupy jsou velice složité,“ komentuje.

Jaroslav Pouzar vyrůstal v jihočeské vísce Čakovec, jeho otec byl porybným. „Když mi bylo deset let, přestěhovali jsme se do Budějovic, kde měl na starosti městské rybníky, tak jsem s ním občas jezdil řezat orobinec. Ten se používal v Budvaru na utěsňování sudů,“ vzpomíná trojnásobný vítěz Stanley Cupu, který dnes chová na zahrádce koi kapry a dává pozor na to, aby mu pěkně rostly jahody.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související