Ani nevěděl, co to Koh-i-noor je, ale šel se tam zeptat na práci. Dnes Vlastislav Bříza budějovickou firmu vlastní

14. říjen 2023

Vlastislav Bříza se do Českých Budějovic dostal víceméně náhodou. Narodil se v Chrudimi, přestěhoval do Hradce Králové, vystudoval v Praze a jako čerstvý absolvent vysoké školy se zprvu ucházel o zaměstnání v budějovickém Motoru. 

„Jenomže do Motoru mě nevzali, a tak jsem šel městem podle plánku a najednou vidím nápis Koh-i-noor. Přiznám se, že jsem ani nevěděl, co to je. Ale šel jsem se zeptat, jestli by mě nevzali jako konstruktéra. Řekli, že konstruktéra potřebují, a tak mi dali práci,“ vzpomíná nynější majitel firmy Koh-i-noor Hardtmuth.

Byla to rozhodující událost v životě Vlastislava Břízy. I on sám připouští, že ačkoli v životě vyznává zásadu, že podnikatel potřebuje vizi, tak až do roku 1999 jej absolutně nenapadlo, že by Koh-i-noor někdy koupil. Dokonce ze své původní pozice odešel a dvanáct let v podniku nepracoval.

„Naplňoval jsem svoji vizi, ale vizi, že budu velmi úspěšným manažerem, který má vedle své práce ještě půjčovnu loděk a malý hotel. A to že mi bude pak v důchodu stačit,“ říká Vlastislav Bříza. Právě s půjčovnou lodiček totiž začal po roce 1989 podnikat.

Čtěte také

V roce 1994 byl osloven, aby se do Koh-i-nooru vrátil, a to na post ředitele.

Pak přišla výzva v podobě možnosti odkoupení firmy. „Dodnes se skláním před manželkou, protože musela podepsat směnku na miliardu. Ručili jsme vším, co jsme měli, zbyly by nám jen snubní prstýnky a tisíc korun. Za sedm let jsem to splatil, ale bylo to krušných sedm let,“ vypráví Vlastislav Bříza.

Za mnohé podle svých slov vděčí dědovi i otci a také se to snaží předat dál synům a vnoučatům. Jako vystudovaný strojař je stále věrný technice a ve své sbírce má jak staré automobily, tak i naprostou novinku, elektromotorku.

„Vždycky je krásné spojit historii a to, co je nové. A tím je to cesta vpřed. Máte tu dva vektory a čím víc je sblížíte, tím je výslednice delší,“ dodává.

Celý rozhovor s podnikatelem Vlastislavem Břízou si poslechněte v cyklu Jihočeši online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.