Ženské zbraně v hokeji. Holky jsou zákeřnější a občas se i pomluví, prozrazuje Tereza Vanišová

4. březen 2022

Začínala ve Strakonicích, ale postupně se probojovala až do americké ženské národní hokejové ligy a na olympiádu. Útočnice Tereza Vanišová je aktuálně hráčkou švédského Leksands IF. Půvabnou křehkou blondýnku prozrazují v civilu snad jen vypracovanější ramena. Jinak by do ní nikdo neřekl, že hraje hokej.

Na ledě to ale Tereza Vanišová umí, na olympiádě v Číně dala dva góly právě Švédkám a ve čtyřech zápasech si připsala další tři asistence. Patřila k oporám českého národního týmu a spolu s kolegyněmi ukázala v dobrém světle, co je to ženský hokej.

„Spousta lidí považuje lední hokej za mužský sport, a tudíž se jim holky na ledě nelíbí. Zdá se jim, že vypadáme mohutněji, mužněji. Ale o tom to vůbec není. Je to ženský sport zrovna tak jako chlapský. Je to předsudek,“ konstatuje.

Hokejistka Tereza Vanišová ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice

Ženský hokej je jemnější i ve způsobu hry. „V ženském hokeji je zakázána hra do těla. Všechny bodyčeky a podobně jsou pískány jako faul,“ vysvětluje Tereza Vanišová. Sama má ale hru do těla ráda. Vyrůstala na ledě s kluky, hrála s nimi až do osmnácti let, má tedy chlapskou hru zažitou.

„Já si dokonce myslím, že to omezení ochuzuje ten sport. Hokej je tvrdý a kontaktní sport, a jestliže hra do těla chybí, o to víc se tam dostává hra hokejkou – hákování, sekání, větší zákeřnosti. Upřímně si myslím, že kdyby se hra do těla povolila, tak by to bylo i zajímavější pro diváky. Jsme holky, nejsou mezi námi vyložené váhové rozdíly, my bychom to ustály,“ uvažuje.

Jenže holky bojují jinak. Protože nedisponují takovým tělesným fondem jako muži, musejí používat ženské zbraně. Fyzické i psychické. A také si každou neshodu dlouho pamatují. „Myslím si, že je to tak i v hokeji a že je to složitější také pro trenéra. Trénovat ženský tým je někdy docela oříšek. Holky si mezi sebou spory nevyříkají, spíš se pomluví za zády. V tomto je ženský kolektiv nic moc,“ potvrzuje Tereza Vanišová.

Čtěte také

Tvrdým sportem je hokej pro dívky i bez hry do těla. Přesto vyražené zuby u hráček nevídáme. „U nás je velká výhoda, že nosíme mřížky, takže tam zranění v obličeji zas tolik nehrozí, ale může se to stát,“ říká Tereza Vanišová.

Do jiných částí těla ale už podle svých slov dostala pukem tolikrát, že to dávno nepočítá. Čísla by se pohybovala spíš v tisících než v jednotkách. „Ale mám štěstí – klepu na dřevo – že na zranění netrpím, v tom jsem vždycky měla výhodu. Modřiny a nejrůznější bolístky ale k hokeji prostě patří,“ dodává.

Používají hokejistky suspenzor? Šly by místo šortek do sukýnek? Kolik na ně chodí diváků? A proč se Tereza Vanišová jako malá holčička vůbec dala na hokej? Celý rozhovor s útočnicí české hokejové reprezentace si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.