Sport je jenom jeden. Nový šéf Českého paralympijského výboru chce narovnat podmínky

14. únor 2022

Jako sedmnáctiletý kluk vyměnil motorku za invalidní vozík. Nezlomilo ho to. Zbyněk Sýkora se podíval svému handicapu do tváře a spatřil v ní příležitost. Dnes má tento mladý muž rodinu, firmu, křeslo v českobudějovickém zastupitelstvu i jednu z nejvyšších funkcí v českém sportu. Od prosince 2021 je předsedou Českého paralympijského výboru.

Jihočech Zbyněk Sýkora vstoupil do nové role s prioritou propagovat para-sport a narovnat podmínky mezi jím a sportem bez předpony.

„Správnou cestou je jednoznačně profesionalizace. Mně se moc líbí přístup českých para-hokejistů. Dokázali něco neskutečného. Vzali si to za své a začali budovat para-hokejovou reprezentaci. Ten tým dneska skvěle funguje. Má za sebou dvě uspořádaná mistrovství světa, devět tisíc diváků v Ostravar Aréně, sestřihy z gólových situací v přestávkách NHL v Americe, něco neuvěřitelného,“ říká.

Podle Zbyňka Sýkory jde o to ukázat lidem atraktivitu para-sportu. „Mezi diváky byli potenciální nováčci, a tak para-hokejisti od té doby nemají problém s náborem hráčů. Byli tam i potenciální sponzoři, a to se také hned jinak jedná. My nechceme žebrat, chceme být sponzorům rovnocennými partnery, tak, aby to bylo zajímavé pro obě strany,“ vysvětluje.

Para znamená rovnocenný

Mimochodem, se změnou přístupu se mění i terminologie. Dříve používaný termín sledge hokej teď postupně nahrazuje hokej s předponou para. „Je to jeden z kroků Mezinárodního paralympijského výboru a jeho dlouholeté koncepce – sjednocení názvů. Para znamená rovnocenný, vedle sebe, paralelní – to jsou přesně ta klíčová slova, na kterých chceme budovat značku para-sportu,“ vysvětluje Zbyněk Sýkora.

Dovedl by si tedy představit třeba společná mistrovství pro handicapované i zdravé sportovce, jen s tím, že budou závodit ve vlastních kategoriích? „To si nemusím představovat, to je realita. Je běžnou praxí ve světě, že badmintonové mistrovství je současně i para-badmintonové. Veslování, lukostřelba – to jsou sporty, ve kterých se to už děje. A tak to má být, sport je jenom jeden,“ odpovídá.

Čtěte také

Jedna společná olympiáda je ale podle Zbyňka Sýkory složitější otázkou. „Paralympiáda není pouťák, který se dá lusknutím prstů změnit. Vím, že tady ty snahy v minulosti byly, ale nechal bych to na velká nadnárodní jednání a osobně si myslím, že se to úplně nepodaří.  Nicméně olympiáda a paralympiáda na stejném místě, téměř ve stejnou dobu, se stejnými podmínkami a s tím, že para-sportovci tam prožívají to samé, co ti sportovci – takhle už to je a za mě je to dobře,“ dodává.

S přípravami na zimní olympiádu i paralympiádu 2022 podle Zbyňka Sýkory souviselo obrovské množství administrativy. „Před pár měsíci jsem si to nedokázal představit. Emailování, vyplňování tabulek, longlistů, akreditací, teď všechna ta administrace spojená s covidem… Musíme na to mít další lidi, aby se starali o to, že všichni jsou očkovaní, testovaní, nikdo nemá příznaky a podobně. Na druhou stranu musím říct, že Český svaz ledního hokeje a sami para-hokejisté odvádějí skvělou práci, vědí, co mají dělat, a na nás je, abychom jim poskytli co nejlepší podporu,“ popisuje.

Česká paralympijská výprava čítá asi padesátku lidí. Kromě para-hokejistů ji tvoří ještě handicapovaní lyžaři. A „doprovodi“, jak nazývá zbytek posádky Zbyněk Sýkora. V české výpravě na paralympiádě bude pravděpodobně jediným Jihočechem. „Nevybavuji si teď celý soupis, nechtěl bych někoho urazit, ale myslím si, že jsem tam z jižních Čech opravdu jenom já,“ směje se na závěr.

Celý rozhovor s čerstvým předsedou Českého paralympijského výboru Zbyňkem Sýkorou si poslechněte online.

Spustit audio

Související