V patnácti se mu zhroutil svět. Teď chodí na protézách a září v sledge hokeji

28. duben 2018

Titul mistra České republiky z roku 2004, stříbro z mistrovství Evropy z let 2008 a 2012, stříbro z mistrovství světa z roku 2009 – to je stručný výčet největších úspěchů českých sledge hokejistů, u kterých byl i paralympionik, Jihočech Zdeněk Klíma.

„Bylo mi tenkrát patnáct let a v jednom okamžiku se mi zhroutil svět,“ vzpomíná Zdeněk Klíma na moment z listopadu 1989, kdy mu na budějovickém nádraží ujel vlak obě nohy.

„Ale už v nemocnici v Budějovicích jsem se setkal se spoustou pacientů, se kterými jsme dodnes přátelé, a kteří se mi stali v prvních okamžicích po úrazu velkou oporou. Zároveň si mě vzali doktoři i rehabilitační sestry do parády, a když jsem po čtyřech měsících byl přeložen do rehabilitačního ústavu v Kladrubech, tak tam mi řekli, že víc mě už nenaučí,“ říká.

Na první pohled na ulici byste nepoznali, že Zdeněk Klíma chodí na protézách.

„V Kladrubech jsem zároveň potkal lidi po hodně těžkých úrazech nebo po různých nemocech, kteří na tom byli mnohem hůř než já. V tu chvíli jsem si řekl, já se mám vlastně skvěle, já nemám jenom nohy,“ dodává sportovec, který se nyní rozhodl zkusit další paralympijskou disciplínu – střelbu brokovnicí para trap.

Celé vyprávění Zdeňka Klímy si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši v odkazu výše.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.