Černé stěny a kamna vyrobená z děla. V Nové Bystřici obnovují šatlavy z 19. století

13. březen 2019 07:25

Samým blahem, jedním tahem srdce z lásky maluju, prozpěvuje si Václav Neckář v pohádce Šíleně smutná princezna, zatímco uhlíkem kreslí na bílé stěny šatlavy srdce. Ve skutečnosti vězňům v podobných kobkách do zpěvu asi tolik nebylo. Potvrzují to i tři šatlavy z 19. století, které teď obnovují v Nové Bystřici.

Vězeňské kobky se skrývají v domě číslo 59 na náměstí. „Původně to byla radnice a někdy kolem 1849 bylo rozhodnuto, že zde bude sídlit okresní soud, pozemkový úřad a okresní úřad. Místní samospráva se musela přestěhovat a zde byly využité místní šatlavy, z nichž tři bychom chtěli zpřístupnit veřejnosti,“ říká tajemník města Rudolf Hubinger.

Budova v současné době slouží jako bytový dům, prostor bývalých šatlav obyvatelé využívali k odkládání nejrůznějších věcí. „Ty se musely vystěhovat a teď všechno renovujeme a uvádíme do původního stavu,“ popisuje tajemník.

V šatlavách lidé uvidí niku, kde byl suchý záchod, repliku dělových kamen, v nichž se topilo zvenku, protože uvězněný nesměl mít přístup k ohni, i pryčnu.

Stěny jsou začerněné. „To je původní, akorát trochu dobarvené. Nebyla tu žádná bílá stěna, kam by si vězeň mohl malovat, jak to známe z té pohádky,“ dodává Rudolf Hubinger.

Svléknout se donaha, udělat pár dřepů, vzít si kouli. Co vás čeká při nástupu do vězení?

Vězeň při nástupu do vazební věznice v Českých Budějovicích

„Rozhodně to není místo, kde bych chtěl někdy skončit,“ řekl po návratu z natáčení reportáže redaktor Zdeněk Zajíček. Vydal se totiž s mikrofonem do vazební věznice v Českých Budějovicích a zkusil si na vlastní kůži přijímací proceduru.

„Dřevěné podlahy jsme vytrhali a zjistili jsme, že je pod nimi navážka suti a původní podlahy, které jsou schválně takhle hrubé, aby na tom vězni nemohli ani stát, aby je bolely nohy,“ ukazuje dělník Roman, který na obnově šatlav pracuje.

Město teď podle Rudolfa Hubingera hledá příběhy uvězněných lidí. „Máme domluveno s panem farářem, že se podívá do církevních kronik a najde osoby, které zde byly uvězněné. Uvidíme, jestli z toho vyjde nějaký zajímavý příběh,“ vysvětluje.

Do cel, které byly v Nové Bystřici pravděpodobně budované v letech 1828 až 1830, se návštěvníci budou moci podívat v létě.

Spustit audio

Související