Svléknout se donaha, udělat pár dřepů, vzít si kouli. Co vás čeká při nástupu do vězení?

17. září 2017

„Rozhodně to není místo, kde bych chtěl někdy skončit,“ řekl po návratu z natáčení reportáže redaktor Zdeněk Zajíček. Vydal se totiž s mikrofonem do vazební věznice v Českých Budějovicích a zkusil si na vlastní kůži přijímací proceduru.

Před každým novým vězněm se otevřou katrové dveře a příslušník jej požádá, aby vstoupil dovnitř a odložil si zavazadlo, pokud nějaké má. Pak čeká na vstupní proceduru v malé místnosti o rozměrech zhruba metr krát metr s mřížovými dveřmi a dřevěnou lavicí.

Personál věznice vyřídí základní administrativu, zkontroluje doklady a další dokumenty a také zavazadlo. Vězeň jde mezitím s příslušníkem stejného pohlaví do místnosti, kde se provádí důkladná osobní prohlídka.

„Znamená to, že se svléknete úplně donaha. Dozorce pohledem prohlédne tělo a zaznamená případná poranění z civilu. Obvyklé je udělat pár dřepů a otevřít ústa, aby se zjistilo, zda nepašujete nějakou nepovolenou věc,“ popisuje mluvčí Vazební věznice České Budějovice Václava Káplová. Kvůli osobním prohlídkám je ve věznici 24 hodin denně personál ženského i mužského pohlaví.

Na takzvaném filtru se mohou osprchovat, pak dostanou ústavní oděv

Po prohlídce si vězeň vezme své zavazadlo, dokumenty a jde na takzvaný filtr. „Lidé nastupující zvenku jsou často bezdomovci a jejich stav tomu odpovídá, takže tady si mohou dojít na toaletu, osprchovat se, umýt se a hlavně dostanou takzvanou kouli,“ vysvětluje Václava Káplová.

Vazební věznice v Českých Budějovicích

Koulí se však nemyslí koule u nohy. Označuje se tak základní výbava vězně. Jedná se o balíček, v němž se skrývá toaletní papír, kalíšek z umělé hmoty, malý zámek s klíčky ke skříňce na cele, mýdlo, hřeben, lžíce, pasta na zuby a kartáček. Dále dva kusy spodního prádla, troje ponožky, trička, pyžamo, dva kapesníky, dva ručníky, povlak na polštář a deku a prostěradlo. K tomu vězeň dostane pantofle a dvě deky.

„Vezme si na sebe ústavní oděv a pantofle. Své oblečení kromě spodního prádla, které si může nechat, sbalí do dek a jde do cely,“ doplňuje mluvčí věznice.

Nejprve cela pro výkon vazby, po čase stěhování

Na oddělení vazby míří kromě osob, které přicházejí na výkon vazby, i takzvaní přírůstci, tedy nově nastupující do výkonu trestu. „Tady stráví první noc. Je to z toho důvodu, že o těch lidech nemáme žádné informace především zdravotního rázu. Počkají, až se jich ujme další personál věznice, sepíše se základní dotazník o jejich osobě a jdou na lékařskou prohlídku,“ říká Václava Káplová.

Cela pro výkon vazby není příliš velká, je zde splachovací toaleta zakrytá zídkou zhruba do výše pasu, umyvadlo a pevná palanda. Tady vězni stráví jen přechodnou dobu, než se uzavře přijímací procedura. „Zjistíme a ověříme všechny skutečnosti a pak se rozhodne, zda zůstane vykonávat trest ve vazební věznici v Českých Budějovicích, nebo eskortován do jiné věznice,“ dodává Václava Káplová.

Spustit audio