Kroniku Chlumce u Dačic převzala po svém otci, musela ale vyplnit třináctiletou mezeru v zápisech

8. únor 2020

Vesnice Chlumec spadá pod samosprávu Dačic na Jindřichohradecku. Má ale vlastní kroniku, kterou píše Drahomíra Janáková. Ta se pak jednou ročně schází s kronikáři dalších obecních částí a společně předčítají zápisy z uplynulého roku.

Drahomíra Janáková celý život pracovala v zemědělství. Před dvaceti lety si navíc přibrala úlohu kronikářky. „Tehdy naše obec ještě byla samostatná a tehdejší starosta mě víceméně přesvědčil, že by to někdo měl dělat. Kroniku totiž do roku 1986 psal můj otec a pak až do roku 1999 nikdo,“ vzpomíná.

Čekal ji tedy poměrně náročný úkol, který nakonec přijala. „Bylo to opravdu nelehké, že jsem měla dopsat ještě těch chybějících třináct let alespoň ve zkratce. Od roku 2000 jsem pak začala psát kroniku už normálně,“ dodává.

Nad kronikou obce Chlumec u Dačic

Vesnice Chlumec má dosud jenom dvě pamětní knihy. První začíná rokem 1924, druhá rokem 1977. Do té stále ještě zapisuje události nynější kronikářka. Nechala ji ale vylepšit. „Byla to taková obyčejná kniha, tak jsem ji nechala potáhnout, aby měla zlaté písmo na obálce,“ ukazuje.

Drahomíra Janáková je historicky sedmou kronikářkou Chlumce. Prvním zapisovatel událostí byl ředitel místní školy, s druhým je pak spojena tragická událost, která je zaznamenána i v kronice. „Zahynul v roce 1945. Odjel s kravským potahem na pole a na zpáteční cestě byl roztrhán německou minou. Potom se tam stala ještě jedna tragédie o několik dní později, je tam pomník šesti dačickým občanům, kteří zahynuli při svozu munice,“ říká kronikářka.

Spustit audio

Související