Zvláštností kroniky Benešova na Černou jsou ilustrace, které zobrazují výjevy z obce

11. prosinec 2021

„Ocenění je příjemná věc, ale je spousta lidí, kteří jednak už ho dostali a jednak by si ho zasloužili, jenže na ně ještě nedošlo,“ říká ke svému titulu Jihočeský knihovník roku 2016 Růžena Lepšová z obecní knihovny v Benešově nad Černou. K tomu pracuje v přidruženém infocentru, připravuje obecní zpravodaj, podílí se na pořádání místních kulturních aktivit a vede kroniku obce.

Na webu digi.ceskearchivy.cz má Benešov nad Černou zdigitalizované některé kroniky. „K nalezení jsou tam předválečné obecní německy psané kroniky ještě z Německého Benešova, dále ty poválečné, které už byly v archivu uložené, pak dochované školní kroniky,“ vypočítává Růžena Lepšová. „V aplikaci se také najde kronika osad Ličov a Děkanské Skaliny, které spadají pod Benešov nad Černou,“ doplňuje.

Zlatým písmem Benešov nad Černou

„Mistr umělecké knižní vazby pan Ladislav Hodný mladší z Týna nad Vltavou zhotovil v roce 1990 tuto kroniku pro naši obec Benešov nad Černou. Na deskách je kresba budovy radnice, která byla založena v roce 1594,“ čte Růžena Lepšová z knihy světle fialové barvy s černým hřbetem.

Považuje ji za úžasně napsanou kroniku, která skýtá nesmírné množství zajímavých skutečností. „Jedná se o třetí díl benešovské kroniky, do kterého zaznamenávala má předchůdkyně, již zesnulá Božena Malá. Začíná rokem 1990. Poslední zápis je datován 1999 a pak do konce následuje nedopsaný úsek,“ vysvětluje kronikářka, proč má tento svazek stále u sebe. „Potřebujeme dohledat materiály a zápis dokončit, ale není jich moc, tak to trvá.“

Jednou ze zvláštností této kroniky jsou ilustrace na titulních stránkách ročních zápisů i v jejich průběhu, které zobrazují výjevy z obce. „Paní Božena Malá uměla kreslit. Byť nám kronikářům na seminářích říkají, že do kroniky by se ani kreslit ani malovat nemělo, tak její kresby jsou natolik úžasné a skutečné, že by byla škoda, kdyby v ní nebyly,“ s obdivem říká Růžena Lepšová.

Natočili film, ale nikdo neví o čem

Podle zápisu z roku 1995 v onom třetím dílu kroniky se v osadě Kuří, v jedné z částí Benešova nad Černou, natáčel film. „Od přelomu listopadu a prosince se na místním statku natáčelo. Na filmu, jehož děj se odehrává na pozadí krásné přírody Novohradských hor, se podílí čeští, slovenští i němečtí producenti… Proslýchá se, že nese název Zasněná, ale jeho děj není znám ani starostovi,“ cituje kronikářka.

autor: Petr Kronika
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.