Na barvě desek nezáleží, ale velikost kroniky práci kronikáře značně ovlivňuje

18. prosinec 2021

Na stole v domě Václava Janoucha tři kroniky vesnice Prostřední Svince. V obecní knihovně Benešova nad Černou na stole předchozí kronika a na pulpitu současná vedená Růženou Lepšovou. Kronikář v první polovině tohoto dílu seriálu Jihočeské kroniky a kronikářka ve druhé dokončí minule načaté vyprávění.

Prostřední Svince na Českokrumlovsku

„Kronika z let 1924 až 1960 je v okresním archivu. Tyhle jsou od roku 1960 do dnešní doby,“ ukazuje Václav Janouch na tři knihy před sebou. „Červenou jsme koupili jako první a další dokupujeme podle toho, jaká je zrovna na trhu,“ usmívá se kronikář nad barvami desek jednotlivých svazků.

Vedle dění a akcí ve vsi zaznamenává každých pět let soupis obyvatel Prostřední Svince dohromady s osadami Dolní Svince a Horní Svince, mezi nimiž leží. Každoročně zapisuje narozeniny, sňatky, úmrtí, dále nejmladšího a nejstaršího z obyvatel, průměrný věk…

„Píšu o dálnici, která se tu teď staví, a o tom, jak se do všeho zamotal koronavirus,“ vypočítává Václav Janouch, co z místní přítomnosti uchová v kronice. „A od roku 1968 třikrát denně zapisuju počasí. Teploty, množství srážek i výšku sněhu,“ překvapí důslednou pravidelností kronikář.

Malá vesnice s bohatým životem

Václav Janouch se domnívá, že v zápisech zřejmě nestačí postihnout úplně všechno. „Kdo v Prostřední Svinci hlavně postrkuje dění kupředu, jsou hasiči, kteří tu jsou od roku 1947. V tomhle se k nim roku 1972 přiřadil občanský výbor a dohlížecí výbor,“ hodnotí kronikář, zdejší rodák, který také působí v řadách hasičů, a navrch přečte zápis k požehnání nové hasičské stříkačky v roce 2020.

Hasičskou zbrojnici v Prostřední Svinci získali přestavbou lednice na návsi. „Byla tu obecní hospoda. A protože tenkrát neměli žádné chladící zařízení, tak osm místních sedláků postavilo lednici. Mezi hodně silnými dvojitými zdmi led vydržel od zimy do příští zimy. Ledovalo se v Horní Svinci v rybníku s čistou vodou. Nařezali kvádry ledu a naházeli je do lednice oknem, které pak zazdili, aby dovnitř nevnikal vzduch. Byla tam místnůstka a podle pamětníků limonády a pivo, které v ní byly naskládané, vydržely,“ vypráví Václav Janouch.

Severní brána Novohradských hor

„660 roků trvání obce Benešova nad Černou připomněl občanům rok 1992. Součástí oslav bylo udělení ceny obce dvěma občanům Benešova nad Černou. Panu Josefu Chýlemu za založení spolku Tělovýchovné jednoty Sokol Benešov nad Černou a panu Františku Dvořákovi, jednomu z prvních osídlenců Benešova nad Černou, který byl v roce 1946 spoluzakladatelem zdejšího hasičského sboru,“ nalistovala řádky své předchůdkyně Boženy Malé současná kronikářka Růžena Lepšová. „Stojí za to připomenout, co tito lidé pro Benešov znamenali,“ odůvodňuje, proč přečetla tento úryvek.

Ze stránek se zápisy bývalé kronikářky Boženy Malé vystupuje ještě jedna záložka. Růžena Lepšová tak označila její článek z roku 1993, ve kterém zachytila letitou snahu o vyhlášení Novohradska chráněnou krajinnou oblastí a Novohradsko by se stalo bránou Šumavy.

Obecní kronika jako součást knihovnického úvazku

Růžena Lepšová píše kroniku obce Benešov nad Černou od roku 2007, kdy nastoupila do zdejší obecní knihovny, a vedení kroniky tady patří do náplně práce knihovnice. Zapisuje do velké knihy, kterou jako tu předchozí zhotovil knihař Ladislav Hodný v Týně nad Vltavou.

„48 centimetrů na výšku a 37 na šířku, síla 6 centimetrů,“ měří Růžena Lepšová kroniku v červené kožené vazbě, která leží na dřevěném písařském stolku. „Pulpit byl speciálně vyroben pod ni, protože když ji otevřu, nedá se k ní sednout a psát. Aby se do ní mohlo zapisovat, musí se u ní stát,“ vysvětluje kronikářka.

Rozměrná kniha na ni klade ještě jeden nárok. „Než na její stránky začnu psát, musím si je napřed nalinkovat, protože listy jsou vyrobené z pevnějšího papíru a řádky lenochu skrz ně neprosvítají,“ ukazuje na tenké tahy tužkou podle pravítka.

Ze svých záznamů Růžena Lepšová ocituje článek z roku 2019 o sportovním reprezentantovi Karlu Václavíkovi. „V Benešově nad Černou máme mnoho sportovců, ale máme i sportovce, kterého jen tak nějaká obec nemá – jezdce rallycrossu. Jistě víte, že je to Karel Václavík, který již několik let reprezentuje naši obec v závodech v České republice, ale i v Rakousku, Maďarsku a na Slovensku.“

autor: Petr Kronika | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související