Kronika Slavonic se píše už od roku 1900, zápisy z válečných let ale autor v obavě vytrhal a zničil

14. srpen 2021

Už od roku 1994 je kronikářkou města Slavonice na pomezí Čech, Moravy a Rakouska Eva Karásková. Pokračuje tak v dlouholeté tradici, ale před rukopisem už dává přednost zápisům na počítači, které pak vytiskne a sváže.

Kolik lidí bylo ve funkci před ní, Eva Karásková neví, ale dobře známý je první kronikář Slavonic. „Byl to katolický kněz, který psal kroniku německy od roku 1900. Byl to vlastivědný badatel, autor her pro děti v jeslích, učebnic a čítanek, shromáždil také soubor historií jednotlivých domů,“ říká.

První kronikář zapisoval události až do roku 1945, pak knihu předal správě české. „Z obavy, aby nebyl stíhaný za vylíčení událostí, které se seběhly od října 1938, tyhle zápisy z kroniky vytrhal a zničil. Potom zpětně je zase dopsal, ale už chybí to přesné vylíčení událostí a nálad německého obyvatelstva,“ doplňuje Eva Karásková.

Podobný osud podle ní potkal i zápisy z roku 1968. „Nebylo to tak dramatické, že by tehdejší kronikář listy vytrhal, nicméně události popsal velmi emotivně a podrobně. Po nástupu normalizace pak byl k zápisu doplněn dodatek, že je tam řada nesprávných a zkreslených připomínek a režim uvádí zápis jakoby na správnou míru. Čtenář si tedy může přečíst obě verze,“ ukazuje Eva Karásková.

Z novějších událostí považuje za důležitý rok 1990, kdy Slavonice dostaly zpět status města. „V kronice je opis dopisu pro tehdejšího předsedu městského národního výboru od tehdejšího náměstka ministra vnitra,“ doplňuje.

Spustit audio

Související