Chřestové recepty pro zdravé nervy, oči, střeva i klouby

Základní druhy asparágu neboli chřestu se odlišují podle barvy na bílý, zelený a fialový. Mezi sebou se však i dále kříží, takže třeba z Itálie pochází bílo-fialová i fialovo-zelená odrůda. Za nejlahodnější se dlouho považoval chřest bílý, dnes získávají body i druhy barevné.

Zelený chřest obsahuje více vitamínu C a má také výraznější, lehce nahořklou chuť. Stonky jsou různě silné, záleží na odrůdě. V Itálii se celé jaro nabízejí tenké výhonky, které se konzumují jen s trochou citronu nebo krátce zapečené v omeletě frittata. K nám se dostává hlavně chřest středně silný, dovážený ze Španělska. Z Francie pochází varianta mini, vyhledávaná pro svou smyslně trpkou vůni.

Fialový chřest je silně aromatická zelenina se středně silnými stonky a pěstuje se hlavně v Německu. Proti ostatním se vyznačuje výraznější nahořklou chutí.

Chřest zezelená působením slunce, a proto se na jaře přehrnuje zeminou či zakrývá fólií a jako bílý se sklízí hned poté, jakmile stonky tento příkrov prorazí. Rostou velmi rychle (až 10 cm za 24 hodin), proto se v sezóně sklízejí každý den.

Pro všechny platí při nákupu jediné kritérium – stonky musí být čerstvé a šťavnaté, což se pozná na řezu a při krájení, kdy výrazně skřípou. Je-li chřest lehce zavadlý pak je ho třeba doma dole zaříznout a vnořit do studené vody, aby se osvěžil.

Účinek chřestu na lidské tělo

  • zlepšuje veškeré sliznice v těle a krom jiného tím podstatně zlepšuje naší imunitu
  • doslova vyztužuje naše nervy a zlepšuje paměť i soustředění
  • pomáhá při slabozrakosti a šerosleposti
  • vzpružuje naši kůži, zpevňuje vlasy, nehty ale i všechna vaziva a doslova promazává klouby
  • aktivuje přeměnu látkovou, a tudíž působí velmi dobře na spalování nadbytečných tuků
  • protože má přímý vliv na zásobování našich buněk kyslíkem, neb působí na krvetvorbu a také očistu krve, způsobuje i omlazovací proces uvnitř nás
  • má také vliv na činnost střev, je trochu projímavý, a tím dokáže právě při opakovaném konzumování vyčistit střeva a odlehčit tak našemu zažívání
  • stimuluje, tedy povzbuzuje hormony, které nám navozují pocity štěstí a radosti
  • dokáže svými kouzly i zklidnit a navodit dostatečně hluboký spánek
  • podporuje naši sexualitu

Vaření chřestu

Čerstvý chřest důkladně omyjte a potom odlomte či odřízněte spodní část, která bývá dřevnatá. Odřezky a okrojky dejte vařit do polévky. Dřevnatost se dá poznat podle pružnosti chřestového výhonku. Prostě odřízněte dva až tři centimetry a potom ostrou škrabkou sloupněte vláknitou slupku chřestu od hlavičky dolů s tím, že se hlavička a kousek pod ní neškrabe.

chřest

Takto očištěný chřest vložte do vroucí vody, v níž je sůl, lžička cukru a kousek másla. Vařte zvolna, nebublavě pět až osm minut. Chřest má zůstat uvnitř pevný, tak říkajíc „na zoubek“. V několika kuchařkách jsem se dočetl, že se chřest vaří 15 i 20 minut, ale to bych vám nedoporučoval. Tím bychom se asi dobrali chřestu, který taháme sterilovaný z plechovek a který s kulinářskou lahůdkou nemá nic společného. Nedovařený chřest pak mívá trochu nepříjemnou chuť

Dalším způsobem přípravy je vařit chřest v páře, tam to bude o chvilku delší, ale zato si pro nás uchová více chuti a také vitaminů. Existují speciální košíčky na vaření chřestu, kdy se do něho vkládal očištěný špargl na stojato, hlavičkami vzhůru. Ostatně vařit chřest, tak říkajíc na výšku je jistě nejlepší s tím, že dvě třetiny mají být ponořené ve vodě a jemné hlavičky se mají vařit jenom v páře. Pokud nebudete mít košíček můžete upravit na stojato svazek chřestu, a aby držel, ovázat ho lehce nití nebo motouzem

U zeleného chřestu a dalších barevných variant je příprava totožná až na tu skutečnost, že se zpravidla nemusí loupat, neboť ho neobalují tak pevná až dřevnatá vlákna.

Co s vařeným chřestem?

Vařený chřest se nechá okapat a pak doporučuji jako přílohu dvě tři vařené nové brambůrky, vařené ve slupce a oloupané těsně před podáváním. Na samotný chřest pak patří trochu smetanové, žloutkové či jogurtové omáčky.

Italská chřestová klasika je přelít vařený chřest rozpuštěným máslem, lehce posypat strouhaným parmazánem.

Ve střední Evropě zase posypat vařený špargl strouhankou osmahnutou na pánvi s trochou másla a posekané petrželové nati.

Čtěte také

Velmi zajímavým doplňkem k vařenému chřestu může být také teplá omáčka na bázi kysané smetany či jogurtu doplněná zelenými jarními bylinkami, které je dobré předtím krátce zapěnit na rozpuštěném másle. V případě smetany nebo jogurtu doporučuji takové výrobky, které jsou přirozené bez emulgátorů a škrobů. Na chřest s bylinkovou omáčkou pak namelte trochu směsi pepřů nebo postrouhejte muškátový oříšek a případně citrónovou kůru, pokud budete mít citron bez chemického postřiku.

Další možná tepelná úprava chřestu je dušení, ale opět by se mělo jednat o krátké opečení na kvalitním oleji podlití vývarem, či mlékem a několika minutovou přípravu s přídavkem chutí či doplňků.

Krémová chřestová polévka

Všechny odřezky, okrojky i skrojky a oškrabky vzniklé při opracování chřestu se nechávají a pak vaří v polévce, doslova vyvaří s trochou cibule. Ideální je použít odvar vzniklý při vaření chřestu, aby se vše využilo – pak prolisovat či rozmixovat a lehce zahustit máslovou jíškou, zjemnit smetanou a přidat muškátový květ a oříšek a nakonec do jemné polévky vložte trochu na válečky nakrájeného a předem uvařeného chřestu případně ještě i nejlepší a nejjemnější hlavičky a podávejte s bylinkovou bagetkou.

Chřest se sýrovou omáčkou

200 gramů taveného sýra (smetanový bez příchuti) rozehřejte ve 200 ml smetany, následně rozšlehejte a po převaření přidejte drobně sekané bylinky zapěněné kratičce na másle.

Zapečený chřest se šunkou a sýrem

Předem mírně uvařený chřest zabalíte do plátků šunky a sýra, naskládáte do misky a posypete strouhankou namíchanou s máslem – jakousi máslovou drobenkou upravenou naslano.

Chřestový salát

Jedná se o těstovinový salát s chřestem a jemným sýrovým krémem z vyšlehaného taveňáku a mléka zakapaný citrónem a posypaný bylinkami.

autor: Petr Stupka

Související

  • Netradiční chřestové recepty

    O tři chřestové recepty, které vymyslel pro slavnosti v Ivančicích, se podělil kulinář Petr Stupka. Zkuste i vy netradiční pohankové vdolečky s chřestem, ragú a smoothie.

  • Pórková krémová polévka

    Pórek obsahuje mnoho prospěšných látek, mimo jiné povzbuzuje činnost mozku a přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Vyplatí se tedy připravit z něj například polévku.

  • Jemný pampeliškový salát

    Zdravé pokrmy můžeme připravit z pampelišek. Jedlá je celá rostlina. Zkuste salát z pampeliškových listů podle Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.