České kedlubny vynikají. Využijte toho, uvařte polévku, duste je, upečte placičky

Kedlubny

Kedluben je jednou z nejstarších košťálovin. Pěstuje se celoročně na polích i ve sklenících, a dokud nejsou kedlubny zdřevnatělé, jsou lehce stravitelné. Mladé lístky obsahují několikanásobně více vitaminu C a třikrát více vápníku než bulvy, proto je nevyhazujeme.

Tato zelenina pochází pravděpodobně ze Středomoří a Střední Asie, v současné době je její pěstování na výši ve střední Evropě, zvláště v České republice, Německu a Švýcarsku. V žádné zemi není zastoupen vlastní sortiment vynikajících odrůd kedlubnů do té míry jako u nás.

Kedlubny jsou mimořádně nízkoenergetické, na 100 gramů obsahují pouze 50 kcal, a proto jsou vhodné pro redukční dietu. Tělu dodají vitaminy skupiny B, například biotin pro zdravou kůži a vlasy a kyselinu pantotenovou pro vitalitu, energii buněk a tvorbu pigmentu v kůži a vlasech.

Mimořádně vysoký je i obsah vitaminu C, v buňkách neustále potřebného katalyzátoru, který rovněž pečuje o zdravou koncentraci hormonů a silný imunitní systém.

Významný je podíl železa (pro krvetvorbu a zásobování buněk kyslíkem), hořčíku (pro práci svalů a srdeční funkci), manganu (pro náladu a překonávání stresu) a draslíku (důležitá balanční látka proti naší často překyselené, přeslazené a nadměrně moučné stravě, draslík v rámci vyváženého jídelníčku pomáhá udržovat krevní tlak na správné výši).

Většina odborníků se shoduje, že látky obsažené v rostlinách, jako je kedluben, pomáhají významněji chránit před rakovinou. Poskytují užitečné množství vlákniny v rozpustné i nerozpustné formě. Rozpustná vláknina se podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi, nerozpustná bojuje proti zácpě. Vláknina obou typů zřejmě chrání před některými druhy rakoviny, protože pomáhá vylučovat z těla karcinogeny.

Kedlubnová kúra během pracovního týdne a o víkendu povzbudí metabolismus. Kedlubny můžeme nastrouhat na salát, podusit na zeleninovou přílohu (kvůli obsahu dusičnanů je zásadně neohříváme) nebo z nich uvařit polévku. Rané jarní kedlubny jsou nejlepší syrové, jemně sekanými mladými lístky sypeme hotové pokrmy.

Kedlubnový tvaroh

Suroviny:
2 kedlubny
100 gramů středně tučného tvarohu
1 lžíce citronové šťávy
bylinková sůl

Kedlubny omyjeme, zbavíme dřevnatých částí a nastrouháme. Tvaroh ochutíme citronovou šťávou a bylinkovou solí a vmícháme nastrouhané kedlubny.


Krémová kedlubnová polévka

Suroviny:
1 velká cibule
1 lžíce přepuštěného másla
3 střední kedlubny
2 mrkve
3 malé brambory
750 mililitrů vody
sůl, pepř
100 mililitrů kokosového mléka
½ citronu
čerstvá pažitka
4 plátky sušené šunky
2-3 uvařená vejce

Po dvou minutách přidáme na větší kousky nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku

Najemno pokrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném másle, přidáme kostičky pokrájené kedlubny a mrkve a ještě 5 až 10 minut opékáme. Vmícháme pokrájené brambory, osolíme, zalijeme 750 mililitry vody a povaříme do změknutí.

Tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém, zjemníme trochou kokosového mléka. Dochutíme čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou a pažitkou.

Podáváme s pokrájenými vařenými vajíčky, natrhaným plátkem sušené šunky na zvýraznění chuti a další pažitkou.


Králík s kedlubnovým zelím a bezlepkovými noky

Suroviny:
1 vykuchaný králík
6 stroužků česneku
lžíce čerstvého rozmarýnu
1,5 lžičky soli
lžíce dijonské hořčice
přepuštěné máslo
2 cibule

Na kedlubnové zelí:
4 střední kedlubny
1 cibule
lžíce oleje
sůl, pepř
kmín
ocet

Na noky:
500 gramů brambor
sůl
1/4 hrnku bezlepkové mouky s nízkým GI (pohanková, quinoová, cizrnová, ovesná, kaštanová)

Očištěného králíka naporcujeme a ze všech stran potřeme pastou z prolisovaného česneku, nasekaného rozmarýnu, soli a hořčice. Maso můžeme nechat marinovat přes noc.

Na dno pekáče dáme najemno pokrájenou cibuli, překryjeme masem a dáme několik vloček másla (nebo předem do pasty z česneku, rozmarýnu, soli a hořčice přidáme 2 lžíce oleje). Přiklopíme a pečeme asi 1,5 hodiny při 200 stupních doměkka. Občas otočíme a přelijeme výpekem. Odklopíme a pečeme ještě asi 30 minut dozlatova.

Kedlubnové zelí: Najemno pokrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme oloupané a nahrubo nastrouhané kedlubny, osolíme, opepříme a ochutíme trochou kmínu. Dusíme asi 15 minut doměkka a podle chuti dochutíme trochou octa.

Noky: Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme, nastrouháme a smícháme se lžičkou soli a s moukou. Vyválíme dlouhé hady, které krájíme na jednotlivé nočky. Ty si odkládáme na pečicí papír nebo pomoučenou plochu a poté hned vaříme v osolené vroucí vodě do momentu, kdy vyplavou na povrch.


Dušený kedluben se šunkou a šmakounem

Suroviny:
1 kedluben
sůl, pepř
1 kostka šmakouna
3 plátky krůtí šunky

Kedlubny

Kedluben nastrouháme nahrubo, dáme do kastrolu, mírně podlijeme a dusíme. Přidáme na kousky nakrájeného šmakouna, osolíme, opepříme a na závěr zamícháme na kousky pokrájenou šunku. Lze připravit i bez šmakouna.


Kedlubnové placičky

Suroviny:
300 gramů kedlubnů
1 vejce
100 gramů sýru ricotta (nebo více vejce)
celozrnná špaldová nebo bezlepková mouka podle potřeby
mletý pepř
petrželka
olej na opékání

Kedlubny nastrouháme nahrubo a smícháme s vejcem, ricottou, moukou, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku.

Na rozpálený olej klademe pomocí lžíce placičky, které opékáme dozlatova. Podáváme s dipem z jogurtu s rozdrceným česnekem a krájenými bylinkami.

Spustit audio

Související