České kedlubny vynikají. Využijte toho, uvařte polévku, duste je, upečte placičky

26. květen 2022

Kedluben je jednou z nejstarších košťálovin. Pěstuje se celoročně na polích i ve sklenících, a dokud nejsou kedlubny zdřevnatělé, jsou lehce stravitelné. Mladé lístky obsahují několikanásobně více vitaminu C a třikrát více vápníku než bulvy, proto je nevyhazujeme.

Tato zelenina pochází pravděpodobně ze Středomoří a střední Asie, v současné době je její pěstování na výši ve střední Evropě, zvláště v České republice, Německu a Švýcarsku. V žádné zemi není zastoupen vlastní sortiment vynikajících odrůd kedlubnů do té míry jako u nás.

Kedlubny jsou mimořádně nízkoenergetické, na 100 gramů obsahují pouze 50 kcal, a proto jsou vhodné pro redukční dietu. Tělu dodají vitaminy skupiny B, například biotin pro zdravou kůži a vlasy a kyselinu pantotenovou pro vitalitu, energii buněk a tvorbu pigmentu v kůži a vlasech.

Mimořádně vysoký je i obsah vitaminu C, v buňkách neustále potřebného katalyzátoru, který rovněž pečuje o zdravou koncentraci hormonů a silný imunitní systém.

Čtěte také

Významný je podíl železa (pro krvetvorbu a zásobování buněk kyslíkem), hořčíku (pro práci svalů a srdeční funkci), manganu (pro náladu a překonávání stresu) a draslíku (důležitá balanční látka proti naší často překyselené, přeslazené a nadměrně moučné stravě, draslík v rámci vyváženého jídelníčku pomáhá udržovat krevní tlak na správné výši).

Většina odborníků se shoduje, že látky obsažené v rostlinách, jako je kedluben, pomáhají významněji chránit před rakovinou. Poskytují užitečné množství vlákniny v rozpustné i nerozpustné formě. Rozpustná vláknina se podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi, nerozpustná bojuje proti zácpě. Vláknina obou typů zřejmě chrání před některými druhy rakoviny, protože pomáhá vylučovat z těla karcinogeny.

Kedlubnová kúra během pracovního týdne a o víkendu povzbudí metabolismus. Kedlubny můžeme nastrouhat na salát, podusit na zeleninovou přílohu (kvůli obsahu dusičnanů je zásadně neohříváme) nebo z nich uvařit polévku. Rané jarní kedlubny jsou nejlepší syrové, jemně sekanými mladými lístky sypeme hotové pokrmy.

Kedlubnový tvaroh

Dvě kedlubny omyjeme, zbavíme dřevnatých částí a nastrouháme. 100 gramů tvarohu ochutíme lžící citronové šťávy a bylinkovou solí a vmícháme nastrouhané kedlubny.

Kedlubnové placičky

Ingredience
  • 300 gramů kedlubnů
  • 1 vejce
  • 100 gramů sýru ricotta (nebo více vejce)
  • celozrnná špaldová, nebo bezlepková mouka podle potřeby
  • mletý pepř
  • petrželka
  • olej na opékání

Kedlubny nastrouháme nahrubo a smícháme s vejcem, ricottou, moukou. Osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku.

Na rozpálený olej klademe pomocí lžíce placičky, které opékáme dozlatova.

Podáváme s dipem z jogurtu s rozdrceným česnekem a krájenými bylinkami.

Králík s kedlubnovým zelím a noky

Ingredience
  • 1 vykuchaný králík
  • 6 stroužků česneku
  • lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 1,5 lžičky soli
  • lžíce dijonské hořčice
  • přepuštěné máslo
  • 2 cibule

Očištěného králíka naporcujeme a ze všech stran potřeme pastou z prolisovaného česneku, nasekaného rozmarýnu, soli a hořčice. Maso můžeme nechat marinovat přes noc.

Na dno pekáče dáme najemno pokrájenou cibuli, překryjeme masem a dáme několik vloček másla (nebo předem do pasty z česneku, rozmarýnu, soli a hořčice přidáme 2 lžíce oleje).

Přiklopíme a pečeme asi 1,5 hodiny při 200 stupních doměkka. Občas otočíme a přelijeme výpekem. Odklopíme a pečeme ještě asi 30 minut dozlatova.

Kedlubnové zelí

Ingredience
  • 4 střední kedlubny
  • 1 cibule
  • lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • ocet

Najemno pokrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme oloupané a nahrubo nastrouhané kedlubny, osolíme, opepříme a ochutíme trochou kmínu.

Dusíme asi 15 minut doměkka a podle chuti dochutíme trochou octa.

Noky

Ingredience
  • 500 gramů brambor
  • sůl
  • 1/4 hrnku bezlepkové mouky (pohanková, quinoová, cizrnová, ovesná, kaštanová)

Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme, nastrouháme a smícháme se lžičkou soli a s moukou. Vyválíme dlouhé hady, které krájíme na jednotlivé nočky. Ty si odkládáme na pečicí papír nebo pomoučenou plochu a poté hned vaříme v osolené vroucí vodě do momentu, kdy vyplavou na povrch.

Dušený kedluben se šunkou a šmakounem

Ingredience
  • 1 kedluben
  • sůl
  • pepř
  • 1 kostka šmakouna
  • 3 plátky krůtí šunky

Kedluben nastrouháme nahrubo, dáme do kastrolu, mírně podlijeme a dusíme.

Přidáme na kousky nakrájeného šmakouna, osolíme, opepříme a na závěr zamícháme na kousky pokrájenou šunku. Lze připravit i bez šmakouna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová