České kedlubny vynikají. Využijte toho, uvařte polévku, duste je, upečte placičky
Kedluben je jednou z nejstarších košťálovin. Pěstuje se celoročně na polích i ve sklenících, a dokud nejsou kedlubny zdřevnatělé, jsou lehce stravitelné. Mladé lístky obsahují několikanásobně více vitaminu C a třikrát více vápníku než bulvy, proto je nevyhazujeme.
Tato zelenina pochází pravděpodobně ze Středomoří a střední Asie, v současné době je její pěstování na výši ve střední Evropě, zvláště v České republice, Německu a Švýcarsku. V žádné zemi není zastoupen vlastní sortiment vynikajících odrůd kedlubnů do té míry jako u nás.
Kedlubny jsou mimořádně nízkoenergetické, na 100 gramů obsahují pouze 50 kcal, a proto jsou vhodné pro redukční dietu. Tělu dodají vitaminy skupiny B, například biotin pro zdravou kůži a vlasy a kyselinu pantotenovou pro vitalitu, energii buněk a tvorbu pigmentu v kůži a vlasech.
Mimořádně vysoký je i obsah vitaminu C, v buňkách neustále potřebného katalyzátoru, který rovněž pečuje o zdravou koncentraci hormonů a silný imunitní systém.
Čtěte také
Významný je podíl železa (pro krvetvorbu a zásobování buněk kyslíkem), hořčíku (pro práci svalů a srdeční funkci), manganu (pro náladu a překonávání stresu) a draslíku (důležitá balanční látka proti naší často překyselené, přeslazené a nadměrně moučné stravě, draslík v rámci vyváženého jídelníčku pomáhá udržovat krevní tlak na správné výši).
Většina odborníků se shoduje, že látky obsažené v rostlinách, jako je kedluben, pomáhají významněji chránit před rakovinou. Poskytují užitečné množství vlákniny v rozpustné i nerozpustné formě. Rozpustná vláknina se podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi, nerozpustná bojuje proti zácpě. Vláknina obou typů zřejmě chrání před některými druhy rakoviny, protože pomáhá vylučovat z těla karcinogeny.
Kedlubnová kúra během pracovního týdne a o víkendu povzbudí metabolismus. Kedlubny můžeme nastrouhat na salát, podusit na zeleninovou přílohu (kvůli obsahu dusičnanů je zásadně neohříváme) nebo z nich uvařit polévku. Rané jarní kedlubny jsou nejlepší syrové, jemně sekanými mladými lístky sypeme hotové pokrmy.
Kedlubnový tvaroh
Dvě kedlubny omyjeme, zbavíme dřevnatých částí a nastrouháme. 100 gramů tvarohu ochutíme lžící citronové šťávy a bylinkovou solí a vmícháme nastrouhané kedlubny.
Kedlubnové placičky
- 300 gramů kedlubnů
- 1 vejce
- 100 gramů sýru ricotta (nebo více vejce)
- celozrnná špaldová, nebo bezlepková mouka podle potřeby
- mletý pepř
- petrželka
- olej na opékání
Kedlubny nastrouháme nahrubo a smícháme s vejcem, ricottou, moukou. Osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku.
Na rozpálený olej klademe pomocí lžíce placičky, které opékáme dozlatova.
Podáváme s dipem z jogurtu s rozdrceným česnekem a krájenými bylinkami.
Králík s kedlubnovým zelím a noky
- 1 vykuchaný králík
- 6 stroužků česneku
- lžíce čerstvého rozmarýnu
- 1,5 lžičky soli
- lžíce dijonské hořčice
- přepuštěné máslo
- 2 cibule
Očištěného králíka naporcujeme a ze všech stran potřeme pastou z prolisovaného česneku, nasekaného rozmarýnu, soli a hořčice. Maso můžeme nechat marinovat přes noc.
Na dno pekáče dáme najemno pokrájenou cibuli, překryjeme masem a dáme několik vloček másla (nebo předem do pasty z česneku, rozmarýnu, soli a hořčice přidáme 2 lžíce oleje).
Přiklopíme a pečeme asi 1,5 hodiny při 200 stupních doměkka. Občas otočíme a přelijeme výpekem. Odklopíme a pečeme ještě asi 30 minut dozlatova.
Kedlubnové zelí
- 4 střední kedlubny
- 1 cibule
- lžíce oleje
- sůl
- pepř
- kmín
- ocet
Najemno pokrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme oloupané a nahrubo nastrouhané kedlubny, osolíme, opepříme a ochutíme trochou kmínu.
Dusíme asi 15 minut doměkka a podle chuti dochutíme trochou octa.
Noky
- 500 gramů brambor
- sůl
- 1/4 hrnku bezlepkové mouky (pohanková, quinoová, cizrnová, ovesná, kaštanová)
Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme, nastrouháme a smícháme se lžičkou soli a s moukou. Vyválíme dlouhé hady, které krájíme na jednotlivé nočky. Ty si odkládáme na pečicí papír nebo pomoučenou plochu a poté hned vaříme v osolené vroucí vodě do momentu, kdy vyplavou na povrch.
Dušený kedluben se šunkou a šmakounem
- 1 kedluben
- sůl
- pepř
- 1 kostka šmakouna
- 3 plátky krůtí šunky
Kedluben nastrouháme nahrubo, dáme do kastrolu, mírně podlijeme a dusíme.
Přidáme na kousky nakrájeného šmakouna, osolíme, opepříme a na závěr zamícháme na kousky pokrájenou šunku. Lze připravit i bez šmakouna.
Související
-
Křenové placky jako obklad na bolavé svaly, křen naložený ve víně proti únavě
Z období kolem roku 1500 př. n. l. pocházejí zmínky o tom, že křen patřil k pěti hořkým bylinám, které Židé jedli během svátku pesach. V Evropě byl v oblibě od 14. století.
-
Omrzely vás brambory? Zkuste topinambury, chutnají výborně i syrové
Na farmářské trhy se mezi řepu, zelí a brambory prosadil topinambur. Tato hlíza není tak exotická, jak by se mohlo zdát. V 19. století byla u nás důležitou potravinou.
-
Kapusta dodá tělu energii. Připravte z ní závitky, polévku nebo upečte kapustové chipsy
Kapusta a její různé variety jsou skutečným darem pro naše zdraví. Je velká škoda, že ji nekonzumujeme častěji. Sama o sobě je totiž přirozeným multivitaminem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.