Zeleninový farmářský salát

Zeleninový salát s ředkvičkami

V létě bychom měli konzumovat co nejvíce přírodní rostlinné stravy, která pomůže snížit toxickou zátěž a posílit přirozenou imunitu. Výživová poradkyně Štěpánka Kutišová dala v pořadu Přírodní lékárna tip na salát.

Suroviny:
2 šálky nastrouhaného červeného zelí
2 šálky nastrouhané mrkve
2 šálky pokrájeného chřestu
1 šálek pokrájených ředkviček
1 šálek nasekaného fenyklu
1 šálek nasekaného stonkového celeru
1 šálek nasekaného zeleného koriandru (nebo jiných zahradních bylinek)
½ šálku nasekané jarní cibulky
1 citron
1 pokrájené avokádo
8 šálků čerstvého špenátu nebo rukoly

Na farmářský dresink:
¼ šálku para ořechů
¼ šálku kešu
15 cm řapíku celeru
1 stroužek česneku
1 polévková lžíce sušené petrželky
1 polévková lžíce čerstvého kopru
½ čajové lžičky drceného česneku
¼ čajové lžičky mořské soli
1 citron
½ hrnku vody
případně ¼ lžičky celerových semínek

Všechny ingredience na salát kromě špenátu a rukoly navrstvíme do dvou velkých litrových sklenic. Na povrch sklenic dáme plátky citronu, který snižuje oxidaci, a sklenice uzavřeme. V ledničce můžeme skladovat až tři dny.

Před konzumací smícháme směs ze sklenic s listovou zeleninou a všechno polijeme farmářským dresinkem.

Dresink připravíme tak, že dohladka rozmixujeme para ořechy, kešu, celer, stroužky česneku, sušenou petržel, čerstvý kopr, drcený česnek, semínka, mořskou sůl a citronovou šťávu. Pomalu přiléváme čtvrt až půl šálku vody, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Uchováváme v ledničce a do tří dnů rovněž spotřebujeme.