Znojemský guláš
Jedna z mnoha variací guláše je znojemská. Patří do ní okurky a chuť mohou navíc vylepšit kousky uzeného masa nebo pokrájené párky. Recept z jižní Moravy přináší kulinář Petr Stupka.
- 1 kilogram brambor
- 1 velká cibule
- 100 gramů slaniny
- 3 stroužky česneku
- 2 slané, nebo 4 octové okurčičky
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- špetka kmínu
- 1 kávová lžička pálivé papriky
- případně uzené maso, frankfurtské, nebo debrecínské párky
Na kolečka nakrájenou cibuli opražíme s kousky slaniny. Poté vmícháme rajčatový protlak, kmín, pálivou papriku a na plátky nakrájené stroužky česneku.
Oloupeme brambory, nakrájíme je na čtvrtky a přidáme do směsi. Důkladně promícháme a hrnec naplníme studenou vodou tak vysoko, aby brambory byly ponořené. Pomalu vaříme, až změknou.
Nakonec přidáme na plátky nakrájené okurky.
Za luxus se považovalo, když se při vaření přidalo k bramborám několik kousků uzeného masa, slaniny nebo dokonce dvě nožky na kousky nakrájených párků. Nelze pochybovat o tom, že s těmito přísadami chutnal znojemský guláš dvakrát tak dobře.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka