Vyhnat z těla škodlivé látky pomáhá bílá zelenina, například česnek a cibule

Bílou barvu lidé vnímají jako symbol čistoty a platí to i pro tělo. Bílé plodiny totiž podporují detoxikaci. Za tu jsou primárně zodpovědná játra, která neutralizují toxické látky nebo je také zneškodňují tím, že je ve své tkáni uloží.

Metabolické procesy z některých sloučenin vyrobí látky méně toxické, které je snazší vyloučit. Míra znečistění vnějšími toxiny, které obsahuje mnoho pesticidů, herbicidů, fungicidů, plastů, těžkých kovů a farmak, je nebývale vysoká. Zátěž představuje i odpad z běžných metabolických procesů těla a odpad, který produkují střevní bakterie a patogenní organismy.

Přetížené detoxikační systémy se velmi často oslabí, zpomalí a játra také ztuční. Toxin může být jakákoli substance, která negativně ovlivňuje funkci a strukturu buněk těla, což může vést k množství příznaků, jako je únava, přírůstek na váze, nevyrovnaná hladina tuků v krvi, kožní problémy, bolesti hlavy, četné alergie a také deprese.

Podpora jater a prevence rakoviny

Podpořit funkci jater a detoxikaci pomáhá košťálová zelenina, česnek a cibule a jídla obsahující vlákninu. Košťáloviny, mezi které patří například květák, a česnek mohou chránit před vznikem rakoviny jater.

Květák je bohatým zdrojem látek s antioxidační a protinádorovou silou. Česnek a cibule obsahují sirnaté sloučeniny, které jsou důležité pro aktivitu enzymů odvádějících toxiny z těla.

Česnek má antioxidační vlastnosti a prospívá funkci jater a ledvin. Působí protizánětlivě, ochraňuje játra a působí jako chelátor, který vyvádí toxiny z těla. Pomáhá regulovat geny a enzymy potřebné pro detoxikaci. Aktivním komponentem česneku, který poskytuje velkou část jeho léčebných vlastností, je allicin.

Čtěte také

Cibule napomůže snížit hladinu plazmové glukózy a oxidativního stresu. Stejně jako česnek obsahuje sloučeniny, které chrání před rakovinou a pomáhají při detoxikaci, působí protizánětlivě a prospívá imunitě. Také je bohatým zdrojem vitamínu C, který rovněž podporuje detoxikaci.

Sáhněte i po kokosovém oleji. Je přínosný při chronických chorobách, diabetu a rakovině, může pomoci řešit infekční nemoci. Obsahuje látky s antimikrobiálními vlastnostmi, což umožňuje vyhnat z organismu nechtěné vetřelce, může pomoci zvyšovat hladinu HDL cholesterolu, a tím přispět k sekundární prevenci srdeční nemoci.

Do rodiny bílé zeleniny, která podporuje detoxikaci, patří také tuříny, ředkve a pastináky. Tuříny pomáhají tělu zbavovat se těžkých kovů, obsahují mnoho vlákniny a protinádorové sloučeniny. Pastináky jsou bohaté na vitamín C a dietní vlákninu.

TIP: Mangovo-kokosové smoothie

Připravte si jedno na kostičky pokrájené mango, šálek kokosového mléka, čtvrt šálku kokosové vody, případně porci rostlinného proteinu (konopný, hráškový a podobně).

Všechny ingredience kromě proteinového prášku dejte do mixéru, rozmixujte, přidejte protein, a vše dobře rozmíchejte. V případě potřeby přidejte trochu vody na rozředění smoothie.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.