Jak si udržet zdravý a bystrý mozek? Sáhněte po ovoci a zelenině fialové barvy

12. prosinec 2019

Temně modré, fialové a purpurové odstíny reprezentují mozek, myšlení, vhled do podstaty věcí. Mozek je centrem nervového systému a udržuje kontrolu nad orgány, reguluje smyslové informace i svalovou aktivitu. Také kontroluje sekreci hormonů, které fungují jako chemičtí poslové pro komunikaci mezi různými částmi těla.

Zdravý mozek nám dovoluje si hrát, učit se, soustředit se, pamatovat si a vnímat svět, řídit informace, posuzovat věci, udržovat logiku a perspektivu. Pokud je mozek poškozen, povede to k depresi, úzkosti, problémům s poznáním i pamětí, ale také mohou nastat potíže s koordinací svalů a pohybem.

Modré a purpurové potraviny jsou bohaté na antioxidanty, které chrání mozek a nervový systém. Modro-purpurové antokyany nacházející se v rostlinách dokáží prostoupit bariéru mezi krevním oběhem a mozkem a přímo pozitivně působit na mozkové buňky. Zlepší krevní oběh, funkci cév a poznávací funkce.

Konzumace borůvek a jahod je spojována s nižším rizikem úbytku poznávacích funkcí. Borůvky obsahují chemikálie, které podporují paměť a poznávací funkce a pomáhají zvrátit stárnutí nervových buněk.

Hrozny, fíky, švestky, lilky

Šťáva z modrých a purpurových hroznů je důležitým zdrojem látek pro ochranu mozku. Extrakt ze semínek vinné révy pomůže redukovat hladinu oxidativního stresu u mozkové mrtvice. Červené hrozny a víno z nich je také bohaté na resveratrol, který byl široce studován pro své ochranné účinky na nervovou soustavu. Vyšší konzumace těchto látek jednoznačně posiluje poznávací a pohybové funkce.

Fíky jsou dobrým zdrojem draslíku, vitamínu B6, manganu, tedy látek podporujících zdraví mozku. Zvýšená konzumace ovoce a zeleniny bohaté na draslík může pomoci snížit riziko mrtvice.

Švestky obsahují sloučeniny, které dokáží potlačit zánět v mozku, prostoupit bariéru mezi mozkem a krevním oběhem a mozek chránit. Švestky jsou samy o sobě bohaté na vitamíny řady B, které jsou nezbytným hráčem pro správnou funkci nervové soustavy.

Čtěte také

Mezi plodiny temně modré a purpurové barvy s podobnou ochrannou rolí patří i bezinky, plody černého jeřábu či mučenky.

Mezi známou fialovou zeleninu řadíme lilky. Obsahují antokyanidy, včetně mocného pohlcovače škodlivých radikálů, dokáží i vyvažovat nadbytečný příjem železa například z konzumace červeného masa.

Fialové zelí a kapusta jsou také bohatými zdroji antokyanidů, které uchováme v případě krátkého asi pětiminutového varu více než pětiminutovým napařováním. Napařování je však vhodnější pro uchování obsahu vitamínu C. Fermentace zelí je také prospěšná, nicméně velmi zdravé je i pojídání syrového zelí.

Fialové brambory jsou dobrým zdrojem látek, které mohou prospět zdravému mozku. Jsou také bohaté na vitamín C a vitamín B6, jenž je podstatný pro mozkové buňky a produkci neurotransmiterů.

Spustit audio

Související