Červená je dobrá pro zdraví. Plody této barvy podporují krevní oběh a imunitní systém
Červené plodiny mají barvu krve a také skutečně silně podporují oběhový systém. Předchází srdečně-cévním nemocem a zlepší krevní obraz. Pomáhají také imunitnímu systému.
Pokud je imunitní systém zdravý, chrání nás před běžnými nemocemi jako chřipka nebo nachlazení, ale i před chronickými chorobami jako diabetes 2. typu, neurodegenerativními a srdečně-cévními nemocemi a rakovinou.
Existuje několik způsobů, kterými nás imunitní systém udržuje zdravými. Jedním z nich je antioxidační ochrana neutralizující volné radikály, které běžně v těle vznikají. Pokud jejich produkce převažuje nad kapacitou organismu je neutralizovat, dochází k takzvanému oxidativnímu stresu, buněčnému poškození a chronickému zánětu, z něhož mohou vznikat chronické nemoci. Dieta bohatá na antioxidanty proto posiluje imunitní systém.
Mezi silné antioxidanty patří vitaminy C a E, beta-karoten a mnoho různorodých polyfenolů, například lykopen. Ten propůjčuje červenému ovoci a zelenině výrazné zabarvení.
Prospěšné látky najdeme v jahodách, stejně jako v třešních a malinách, které povzbuzují činnost mozku a srdce. Brusinky zvyšují celkovou antioxidační kapacitu a redukují riziko oxidativního stresu, prospívají srdci a jsou užitečné proti infekcím močového traktu.
Červené pomeranče obsahují látku snižující riziko rakoviny plic. Růžový grapefruit je bohatý na vitamin C, podporuje imunitní systém a redukuje běžné příznaky nachlazení a brání šíření zánětu. Citrusové plody vydají více prospěšné šťávy, pokud je uchováváme při pokojové teplotě.
Maliny je vhodné vyhledávat v biokvalitě, protože patří mezi hodně chemicky ošetřované ovoce. Jejich konzumace však stojí za to, protože mohou být správnou prevencí před vznikem onkologických chorob. Jahody zlepšují poznávací funkce a podporují antioxidační procesy v těle.
Čtěte také
Zdraví prospěšné látky dodá tělu i vodní meloun, červené hrušky nebo červená jablka, která zlepšují rovnováhu bakterií v zažívacím traktu, čímž prospívají imunitnímu systému.
I rodina zeleniny má mnoho červených zástupců. Červená řepa je známá pro podporu detoxikace organismu, silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Červené papriky jsou bohaté na vitamin C a látky snižující riziko srdečních nemocí, očních potíží a diabetu. Červené zelí může pomoci předejít diabetu 2. typu a také snížit riziko srdečně-cévních nemocí a rakoviny.
Červená cibule je bohatým zdrojem mocných antioxidantů, ale měla by se skladovat mimo brambory, jinak se rychleji kazí. Prospěšné pro organismus jsou i červené brambory nebo rajčata, mimo jiné bohatá na lykopen, který je silně protinádorově působící živinou. Nezapomínejte také na červeně a purpurově zabarvené druhy salátů.
Související
-
Civilizační choroby způsobuje nerovnováha. Pomoc se skrývá v bobulích, zelenině, čaji i kávě
Polyfenoly. Zvláštní odborný název, který se objevuje v souvislosti se zdravou stravou, nám zatím není příliš známý. Přitom se pod ním skrývají nesmírně významné látky.
-
Dvě porce rajčatové omáčky týdně sníží riziko rakoviny. Šťáva pomůže při ekzémech
V minulosti se Evropané cizokrajné rostliny obávali, ale v 19. století rajská jablka v Evropě zakotvila a stala se nedílnou součástí zdravého středomořského jídelníčku.
-
10 důvodů, proč jíst košťálovou zeleninu. Působí proti nádorům i depresi, ulevuje od bolesti
Každý jistě ví, že zelenina je zdravá. Některá má však lepší nutriční hodnoty a více podporuje vitalitu a kondici než jiná. Opravdovou královnou je zelenina košťálová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka