Civilizační choroby způsobuje nerovnováha. Pomoc se skrývá v bobulích, zelenině, čaji i kávě

30. září 2019

Polyfenoly. Zvláštní odborný název, který se objevuje v souvislosti se zdravou stravou, nám zatím není příliš známý. Přitom se pod ním skrývají nesmírně významné látky.

Jedná se o látky, které hrají mimořádně důležitou roli v prevenci a zaléčení chronických civilizačních chorob, a to zřejmě ještě větší než nám dobře známé vitamíny a minerály.

Jsou totiž jejich šéfy. Řídí sehranou akci orchestru nebo je můžeme chápat jako řídící členy pomyslné záchranky, která k nám přijela hasit požár. Jaký požár? No, je to vlastně na počátku takový úplně nevinný plamínek. Tím jak žijeme, dýcháme a skládáme se z 50 trilionů buněk, samotnou výměnou látkovou vznikají volné radikály. To jsou reaktivní nestabilní molekuly kyslíku, které se řítí organismem a mohou v něm napáchat škody.

Jako předvoj záchranné služby působí právě vitamíny a minerály spolu s antioxidanty, jako je kyselina močová a glutation, které si tělo vyrábí samo. Mají za úkol neutralizovat tyto „zlobily“ a potlačit jejich chuť útočit. Problém je, když jich začne být příliš mnoho.

Solení (ilustrační foto)

Tato situace nastává, pokud začneme žít nezdravě, začneme pít a kouřit, málo spát a k tomu se přidají různé životní otřesy a zvraty, které samy o sobě mohou být spouštěči různých patologických procesů. Potom počínají hořet plamínky zánětu. Na centrálu jsou vyslány signály SOS a tehdy do sanitky za jízdy naskakují polyfenoly.

Role oxidativního stresu v rozvoji nemocí je již současnou vědou popisována. Oxidativní stres je vlastně nerovnováha mezi vznikem volných radikálů a jejich následným potlačením. Hraje podstatnou roli při vzniku rakovin, srdečních chorob, kloubních potíží, diabetu a mnoha dalších.

Polyfenoly jsou zvláště efektivní třídou antioxidantů, které chrání před poškozením kyslíkovými radikály. Jsou zásadními nástroji organismu v udržování rovnováhy. Měli bychom proto věnovat pozornost jídlu, které obsahuje fenolové kyseliny, flavonoidy, flavony, stilbeny a lignany.

Kde tedy zdravé látky hledat?

Podstatné polyfenoly do těla dodají káva, čaj, granátové jablko nebo petržel. Stejně tak je obsahují terapeutické látky jako kurkuma, mořské řasy, včelí propolis nebo mateří kašička.

Fenolové kyseliny najdeme v bobulových plodech, čajových lístcích, cibuli, kávě a celozrnných obilovinách. Flavonoidy jsou přítomny v mnoha druzích ovoce a zeleniny, cibuli, kapustě, brokolici, zelí, červeném víně a čaji. Flavony se nachází v petrželi, celeru, rajčatech a také v kůži mnoha citrusových plodů (hledejme bílý obal pod slupkou).

Isoflavony se nachází například v sóje, flavonoly konzumujeme v zeleném čaji, čokoládě a mnoha druzích ovoce. Antokyanidy zabarvují bobulové plody do temných odstínů červené, modré a purpurové. Lignany potom převažují v sezamovém semínku, řasách, čočce, česneku, chřestu a mrkvi. Stilbeny najdeme například v borůvkách.

Čtěte také

Obsah důležitých živin závisí také na způsobu zacházení s rostlinou, a to od pěstitelů přes dodavatele až po spotřebitele. Jejich vstřebávání potom ovlivňuje žaludeční pH, stav bakteriální flóry, příjem vlákniny a také příprava a podávání jídla. Fermentované potraviny tak například zvyšují jejich dostupnost.

Závěrem můžeme shrnout, že polyfenoly dokáží eliminovat zdroje zánětu a oxidativního stresu a vyčistit organismus od těžkých kovů, které zvyšují tendenci k oxidaci a infekci. Potravinami, které je obsahují, budeme zároveň konzumovat vitamíny C, A, E, které jsou samy o sobě silnými antioxidanty, a také přispějeme k optimálnímu příjmu draslíku, hořčíku, zinku, selenu, síry a jódu.

Kontakt s přírodou, vystavení těla slunečním paprskům a správné dýchání jsou dalšími nástroji, které léčebný proces dále posílí.

Spustit audio

Související