Matka příroda k nám mluví. Některé zdravé potraviny připomínají tkáně nebo orgány, kterým prospívají

16. říjen 2019

I když se může zdát, že vzhled a barva ovoce a zeleniny jsou pouhou hříčkou a zcela náhodným jevem, ve skutečnosti k nám rostliny promlouvají. Vypovídají o své schopnosti člověka nejen nasytit, ale také uzdravovat.

Odedávna se lidé snažili porozumět přírodním jevům. Renesanční lékař a alchymista Paracelsus rozvinul učení o podobnostech a hovořil o tom, že rostlina, která vzhledem připomíná nějaký lidský orgán, bude tento orgán také uzdravovat.

Jakkoli se takový závěr zdá příliš fantaskní na to, aby byl pravdivý, současná věda potvrzuje mnoho zajímavých souvislostí mezi lidskými orgány a podobně vypadajícími rostlinami.

Temně červená šťáva podpoří krev

Podívejme se například na granátová jablka. Odedávna se věřilo, že mají souvislost s plodností a patří mezi afrodiziaka. Hluboce temně červená šťáva granátového jablka podporuje vitalitu a zdraví lidské krve. Studie z roku 2014 ukázala, že konzumace granátového jablka půl hodiny před cvičením zvýšila průtok krve a zvětšila průměr krevních cév. Oddálila tak nástup únavy a zvýšila vitalitu po cvičení.

Granátové jablko se podobá lidským vaječníkům a vědecké závěry poukazují na souvislost mezi jeho konzumací a zvýšením plodnosti. Ovoce produkuje ty samé hormony jako vaječníky, například estron a testosteron, a je velmi slibným přírodním lékem na potíže s peri a menopauzou.

Výzkum sledoval laboratorní myši, které prodělaly celkovou hysterektomii a byly jim odstraněny vaječníky, což se děje i mnoha ženám ve středním a vyšším věku. Velmi záhy se projevily příznaky menopauzy, tedy otoky, hromadění tuku v oblasti břicha, problémy s osteoporózou. Zvířata, kterým byla podávána šťáva z granátového jablka, však žádnými takovými problémy netrpěla. Organismus se choval tak, jako kdyby i nadále produkoval estrogen.

Při pohledu mikroskopem na krevní cévy uvidíme vrstvu epitelu, kterou lze analogicky vidět i v granátovém jablku. Nemělo by nás tudíž překvapit, že granátová šťáva působí podpůrně na tuto vrstvu buněk a má čistící efekt na arterie.

Epitel je jedna ze čtyř základních lidských tkání, leží na membráně a pokrývá povrchy. Nápadně se mu podobají semínka lnu. Již staré ayurvédské texty poukazovaly na schopnost lnu uzdravovat pokožku, bojovat s únavou a zánětem v těle. Dnes je doložený vysoký obsah lignanů, které jsou silnými antioxidanty a působí vysoce protektivně před zhoubnými onkologickými změnami.

Čtěte také

Množství klinických studií prokázalo schopnost lnu bojovat s obezitou, nemocemi střev, diabetem, chorobami ledvin, nádory a srdečně-cévními chorobami. Má se za to, že právě vysoký obsah lignanů ve lnu zvyšuje účinnost v boji proti rakovině prsu a prostaty.

Když se podíváme na vlašský ořech, je na první pohled patrná jeho souvislost se zdravím mozku. Vlašské ořechy jsou bohaté na zdravé tuky, které mozek nezbytně vyžaduje pro svou optimální funkci. Studie říkají, že vlašské ořechy podporují rozvoj více než tří desítek neurotransmiterů uvnitř mozku a oddalují ztrátu poznávacích schopností souvisejících s demencí a Alzheimerovou chorobou.

V této vzrušující objevné hře můžeme pokračovat donekonečna. V řezu mrkve objevíme struktury oka, na řezu rajčete srdeční komory a v řezu avokádem mateřskou dělohu vyživující lidský plod. A skutečně rajče obsahuje lykopen, látku, která chrání srdce, a avokádo dodá kvalitní látky tukového původu, které jsou nutné pro rozvoj nervové soustavy a mozku plodu.

Spustit audio

Související